01/02

Свързани новини

16.10.2012 11:46

Караджич започна защитната си реч в Хага

Видян 1610 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич отрече обвиненията във военни престъпления по време на пледоарията си по делото срещу него в Хага, съобщава Би Би Си. 67-годишният Караджич се защитава сам срещу 10 обвинения в геноцид, военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени по време на войната в Босна през 90-те години. Той е обвинен и за клането, извършено от войските на босненските сърби в Сребреница, през юли 1995 г. Обвинението за геноцид, повдигнато срещу него, се отнася за смъртта на повече от 7000 босненски мюсюлмани - мъже и момчета в Сребреница през 1995 г. Това се смята за най-ужасното зверство в Европа след края на Втората световна война. Караджич е обвиняем и за 44-месечната обсада на Сараево, в която загинаха повече от 12 хиляди цивилни. След като бившият лидер на босненските сърби се укриваше в продължение на почти 13 години, полицията успя да го арестува през 2008 г. в автобус в Белград. Той бе изправен пред съда на Международния наказателен трибунал за бивша Югославия през октомври 2009 г. На днешното заседание по делото Караджич започна защитната си реч, като заяви, че е трябвало да бъде възнаграден за всички добри неща, които е направил през периода, както и че е успял да намали страданието на хората. Говорейки спокойно, той каза, че броят на жертвите на войната е до четири пъти по-малък от този, цитиран в медиите, и че той самият е спирал армията на босненските сърби много пъти, когато тя е била близо до победата. Караджич заяви, че е опитал да води мирни споразумения, да прилага хуманитарни мерки и е спазвал международното право.


„С течение на времето тази истина ще бъде по-силна и по-силна, а обвиненията и пропагандата, лъжите и омразата, ще стават по-слаби и по-слаби", каза той.


Очаква се бившият лидер на бонснските сърби да направи дълго лично изявление и да призове своя пръв свидетел - полковник Андрей Демуренко, който е руснак и е бил началник на мироопазващите сили на ООН в Сараево през 1995 г.


Очаква се той да бъде разпитан за обстрела на пазар в Сараево през август 1995 г.


През юни беше свалено едно от обвиненията срещу Караджич за геноцид - това, свързано с насилственото експулсиране на стотици хиляди хора от несръбски произход от градове и села в Босна. Бившият лидер на босненските сърби обаче не успя да свали другите обвинения срещу него.


Караджич твърди, че не е знаел какво се е случвало.


Бившият военен командир на босненските сърби Ратко Младич също е изправен пред съда в Хага.



Етикети
, , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

риби