Свързани новини

04.10.2008 11:01

Калфин: "Не ме интересува дали ме подслушват!"

Видян 1300 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Финансовата криза е основна тема в САЩ и в предизборната кампания. Целият свят ще бъде засегнат от кризата и България макар не толкова, но ще бъде засегната, защото ние сме отворена икономика, каза пред Дарик радио външният министър и вицепремиер Ивайло Калфин.


В България това вече се вижда в поскъпването на кредите, уточни Калфин. Ние не сме засегнати толкова заради това че ни е развит достатъчно финансовия пазар. У нас, например не се търгува с фючърси, освен това у нас няма „горещи“ пари, аргументира се министърът. Калфин не е убеден в предложението на НДСВ държавата да подпомага длъжници. Според него подобно предложение би трябвало да излезе от БНБ, защото там може да има най-точни сигнали какво е състоянието на плащането по кредите. По повод отпадането на визи българите, пътуващи за САЩ, Калфин напомни, че все още не се изпълняват критериите, които поставя правителството на САЩ. А това е под 10% да са отказаните визи, а в момента са отказани на 13% от от желаещите българи за пътуване в Щатите. България не е изпълнила и другото изискване – в паспортите да бъдат въведени биометрични данни. За сега страната ни закъснява с това изпълнение, тъй като търгът за изготвянето на паспортите с биометрични данни се е провалил поради недобрата документация, представена от кандидатстващите чужди фирми., уточни министърът. На въпрос за представянето на премиера Сергей Станишев на лекцията в Харвард, Калфин каза, че журналистите малко са преекспонирали факта, че един български студент е издигнал лозунг, в който Станишев е определен като премиер на най-корумпираната държава. По повод на скандала с ДАНС министър Калфин заяви, че не го интересува дали го подслушват. Той допълни, че ако има законно основание да бъде подслушван, той не би имал нищо против. Един от основните проблеми, които има България в борбата с организираната престъпност е изтичането на информация, вкл. и в медиите, посочи министърът, като уточни, че това е и становище на европейските институции. Той каза, че ако някой от германските служби беше се обадил на Коце Маца, че ще го арестуват в Солун, той едва ли би отишъл там. Но така действат германците, аргументира се Калфин по повод на българския проблем с изтичането на информация от службите.
България продължава да плаща един от най-евтиния газ в момента, подчерта Калфин. Колкото до поскъпването то не се дължи на промените в договора с Русия, а на световното поскъпване на петрола. На въпрос защо продължава да поскъпва цената в България, като се наблюдава намаляване на цените в света, Калфин обясни, че плащането закъснява по принцип 9 месеца след световните цени. По повод на бюджетния излишък министърът каза, че имането на такъв излишък навсякъде се счита за преимущество. Това е така, защото „не дай си боже се случи нещо като в Америка, държавата ще бъде насреща“, подчерта външният министър. Той не се ангажира с това дали ще има фалити за високите цени на петрола, но счита, че това ще принуди фирмите да работят активно по отношение на енергийната ефективност



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

риби