Тя посочи още, че в сряда предстои разглеждане на първо четене на Закона за съдебната власт

Свързани новини

14.03.2022 16:31

Как толкова години имаме правила за избор на тримата големи, но не и за освобождаването им: Министър Йорданова

Видян 1263 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


"Битката, която дълги години водим, е за съдебна система, на която ние вярваме, при която гражданите усещат справедливост. В безпрецедентни условия на кризи сме.


 


Да, мерките във връзка с противодействие на войната, подпомагане на бежанците, справянето с икономическите, енергийни, всякакви други аспекти на войната, отнемат както от времето на правителството, така и от времето на мнозинството, но мога съвсем спокойно да кажа, че нито правителството, нито мнозинството пренебрегва останалите аспекти на усилията, които правим за по-добро правосъдие в България", каза министърът на правосъдието Надежда Йорданова пред Нова телевизия.


 


Тя посочи още, че в сряда предстои разглеждане на първо четене на Закона за съдебната власт, с който се закриват спецсъдилищата и се премахват кариерните бонуси на членовете на ВСС.




По думите на Йорданова ВСС е изправен пред исторически тест, който да покаже дали се състои от професионалисти и хора с гръбнак, които могат да отговорят на очакванията на обществото да изпълняват задълженията си при висок професионален стандарт.




"Прикриването зад процедурни въпроси беше очаквано", отбеляза тя във връзка с отложеното разглеждане във ВСС на искането за предсрочно отстраняване на Иван Гешев от поста главен прокурор.


 


"Аз неслучайно призовавах членовете на ВСС да разгледат исканията по същество, а не да търсят процедурни вратички. Въпреки това те дадоха ясен знак, че процедурата ще бъде нещото, зад което те ще търсят прикритие и спасение, за да не разгледат конкретните въпроси по същество, заяви правосъдният министър.


 


"За мен е необяснимо как така толкова години, след като имаме разписани правила за избор на председатели на ВАС и ВКС и на главния прокурор, ние нямаме огледални правила за освобождаването им. Още повече, че решението на Конституционния съд стана ясно преди няколко седмици, те имаха достатъчно време да се справят с този въпрос", подчерта тя.










Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

телец