Свързани новини

03.02.2012 11:46

Израел атакува Иран през пролетта?

Видян 1677 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Лион Панета, министърът на отбраната на САЩ, който участва в срещата на министрите на отбраната от НАТО в Брюксел, бе помолен от репортери да коментира анализ на вестник "Вашингтон пост", който пише, че шефът на Пентагона вярва, че има голяма вероятност Израел да атакува Иран през април, май или юни.  Панета на свой ред не отрече, че според него Израел може да атакува Иран през пролетта на тази година, за да му попречи на развитието на ядрената му програма, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.
"Не, просто не коментирам", заявил Панета и подчертал, че е негово лично право да запазва своите и мнения само за себе си. Израел е обявявал публично, че обмисля да предприеме военни действия срещу Иран, и Съединените щати дадоха израз на своите безпокойства, припомни Панета.


Миналия ноември британският "Дейли мейл" писа, че Израел може да нанесе удар по ядрените обекти на Иран в края на 2011 г. или в началото на 2012 г. Вестникът  се позовава на разузнавателни и правителствени източници.


Руският "Независимая газета" побърза да напише в средата на миналия декември, че "ударът ще е внезапен и ще бъде нанесен съвсем скоро в деня "Х". Техеран вероятно няма да закъснее с ответните мерки. Възможна е пълномащабна война с непредсказуеми последици", посочва всекидневникът. В резултат Русия усилено модернизирала военните си групировки в Кавказ, Каспийския регион и териториите край Средиземно и Черно море.


Междувременно стана ясно, че Иран е изстрелял днес космически спътник, съобщи телевизия "Ал Алам", която излъчва на арабски. Спътникът "Навид" е изстрелян успешно и ще бъде изведен на орбита с височина между 250 и 370 км. Това съобщи Хамид Фазели, президент на Иранската космическа организация пред официалната агенция ИРНА, предаде Франс прес. Сателитът тежи 50 килограма и е изстрелян с помощта на ракетата носител "Сафир".


Изстрелването на сателита става в момент, когато Иран отбелязва годишнината от Ислямската революция от 1979 г. Тържествата започнаха в понеделник. Преди това иранските власти обещаха те да бъдат съпътствани с добри новини в научно-технологичната сфера. Според ирански медии изстрелването на спътника "Навид" е станало в присъствието на иранския президент Махмуд Ахмадинеджад. Мисията на спътника е да направи снимки на Земята.


Иран вече изстреля и изведе в орбита успешно два експериментални сателита - "Омид" през 2009 г. и "Расад" през юни 2011 г. Международната общност се притеснява от изстрелването на тези сателити. Тя се страхува, че иранската космическа програма може да позволи на Иран да се сдобие и с балистични ракети, които могат да носят ядрен боен заряд. Технологиите, които използва Иран за космическата си програма, могат да му помогнат да разработи и балистичните ракети с ядрен заряд, допълва АП.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня



COVID-19 е като рогата:

- Едни го имат.
- Други ще го имат.
- А трети никога няма да знаят, че са го имали ...

към хороскоп хороскоп

лъв