В 82% от пресните млека у нас има добавено сухо мляко, показва изследване на Българска национална асоциация Активни потребители (БНААП). От направените проби на 17 марки пресни млека, в 14 от тях е открито веществото фурозин, съобщава Асоциацията на сайта си. То се получава при процеса на отнемане на водата от прясното мляко. Наличието му е доказателство, че в продуктите има сухо мляко.
В нито един от 14-те установени случая с добавено мляко на прах обаче това не е било отбелязано на етикетите.
Прясното мляко в хипермаркетите в България е по-скъпо, отколкото в страни с много по-висок стандарт като Австрия, където и продуктът е много по-добър, и разходите за производството му са много по-големи – наеми, заплати, данъци, осигуровки, ток, гориво, транспорт.
Проучването е направено поради постъпващите в офисите на БНААП сигнали от потребители, които изказват съмнение относно качествата на разпространяваното в търговската мрежа прясно мляко.
Постоянен въпрос на хората е влага ли се сухо в „прясното“ мляко? Целта на проучването е да се изследва и установи наличието на добавена млечна пудра в прясно мляко за пиене на предлагани в търговската мрежа готови за консумация продукти.
За изследването са купени 17 марки прясно мляко от големи търговски вериги в София. От тях 5 са UHT продукти. Маслеността на млеката варира от 0,1 до 3,7%. Пробите са описани и кодирани. От всяка опаковка са отлети в стерилни контейнери 150 мл и изпратени в лабораторията, съобщават от Асоциацията.
Анализите установяват следното:
- В три (от 17) търговски марки най-вероятно няма добавено сухо мляко. В тях съдържанието на фурозин е минимално;
- В други 4 проби вложената млечна пудра отговаря на диапазон 10 – 49%;
- Най-многобройната категория е млека, съдържащи между 50 и 85% млечна пудра – 7 марки;
- При останалите 3 количеството на сухото мляко е над 85%, т.е. в тях едва ли има прясно мляко.
Затова от Асоциацията предлагат да се въведе ограничение на допустимото количество сухо мляко, което може да се влага в прясното мляко. Предложението ще бъде внесено в Националния съвет по храните, съобщи шефът й Богомил Николов пред Труд. В момента такова ограничение няма, а БАБХ не прави такива изпитвания, защото няма нормативно основание за това. В някои от тестваните продукти съдържанието на млечна пудра достигаше 90%, посочи Николов.
Нямаме и изследвания дали влагането на сухо в прясното мляко крие рискове за здравето.
Дългият срок на годност не е заради „пудрата”, а се дължи на технологията на обработка на прясното мляко - то е чисто от микроорганизми и на практика няма какво да го развали, докато не отворим опаковката и не влезе въздух, посочи председателят на Асоциацията.
Производителите масово влагат млечна пудра в прясното мляко. Това е фалшификация на хранителен продукт и измама спрямо потребителите. Използват по-евтина суровина и избягват проблемите, свързани с доставките, транспорта, съхранението, тестването и рандомизирането на суровото мляко. Накратко – печелят се повече пари.
Потребителите са потърпевши. В ментето, продавано за мляко има по-малко витамини и други полезни вещества и повече нежелателни съединения.
Остава въпросът дали, след като мандрите злоупотребяват с най-простия млечен продукт, може да се вярва в качеството и безопасността на другите производни млечни продукти, добавят от Асоциацията.
19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.
Толерира се използването на кирилица.
ми напишете ги тези трите марки,другите не ме интересуват
Илон Мъск заяви, че „до края на 2025 г. ...
бТВ Синема 28 април 21:00ч.
Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу