Свързани новини

22.03.2021 09:32

Измама: Само 18% от прясното ни мляко не е сухо, но крият на етикета

Видян 2797 пъти | Коментари 1
Гласували 1 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

В 82% от пресните млека у нас има добавено сухо мляко, показва изследване на Българска национална асоциация Активни потребители (БНААП). От направените проби на 17 марки пресни млека, в 14 от тях е открито веществото фурозин, съобщава Асоциацията на сайта си. То се получава при процеса на отнемане на водата от прясното мляко. Наличието му е доказателство, че в продуктите има сухо мляко.


В нито един от 14-те установени случая с добавено мляко на прах обаче това не е било отбелязано на етикетите.


Прясното мляко в хипермаркетите в България е по-скъпо, отколкото в страни с много по-висок стандарт като Австрия, където и продуктът е много по-добър, и разходите за производството му са много по-големи – наеми, заплати, данъци, осигуровки, ток, гориво, транспорт.


Проучването е направено поради постъпващите в офисите на БНААП сигнали от потребители, които изказват съмнение относно качествата на разпространяваното в търговската мрежа прясно мляко.


Постоянен въпрос на хората е влага ли се сухо в „прясното“ мляко? Целта на проучването е да се изследва и установи наличието на добавена млечна пудра в прясно мляко за пиене на предлагани в търговската мрежа готови за консумация продукти.


За изследването са купени 17 марки прясно мляко от големи търговски вериги в София. От тях 5 са UHT продукти. Маслеността на млеката варира от 0,1 до 3,7%. Пробите са описани и кодирани. От всяка опаковка са отлети в стерилни контейнери 150 мл и изпратени в лабораторията, съобщават от Асоциацията.


Анализите установяват следното:


- В три (от 17) търговски марки най-вероятно няма добавено сухо мляко. В тях съдържанието на фурозин е минимално;


- В други 4 проби вложената млечна пудра отговаря на диапазон 10 – 49%;


- Най-многобройната категория е млека, съдържащи между 50 и 85% млечна пудра – 7 марки;


- При останалите 3 количеството на сухото мляко е над 85%, т.е. в тях едва ли има прясно мляко.


Затова от Асоциацията предлагат да се въведе ограничение на допустимото количество сухо мляко, което може да се влага в прясното мляко. Предложението ще бъде внесено в Националния съвет по храните, съобщи шефът й Богомил Николов пред Труд. В момента такова ограничение няма, а БАБХ не прави такива изпитвания, защото няма нормативно основание за това. В някои от тестваните продукти съдържанието на млечна пудра достигаше 90%, посочи Николов.


Нямаме и изследвания дали влагането на сухо в прясното мляко крие рискове за здравето.


Дългият срок на годност не е заради „пудрата”, а се дължи на технологията на обработка на прясното мляко - то е чисто от микроорганизми и на практика няма какво да го развали, докато не отворим опаковката и не влезе въздух, посочи председателят на Асоциацията.


Производителите масово влагат млечна пудра в прясното мляко. Това е фалшификация на хранителен продукт и измама спрямо потребителите. Използват по-евтина суровина и избягват проблемите, свързани с доставките, транспорта, съхранението, тестването и рандомизирането на суровото мляко. Накратко – печелят се повече пари.


Потребителите са потърпевши. В ментето, продавано за мляко има по-малко витамини и други полезни вещества и повече нежелателни съединения.


Остава въпросът дали, след като мандрите злоупотребяват с най-простия млечен продукт, може да се вярва в качеството и безопасността на другите производни млечни продукти, добавят от Асоциацията.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 22.03.2021 09:59

    ми напишете ги тези трите марки,другите не ме интересуват

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

везни