Издигат паметник на Тодор Живков в ромския квартал Нов път във Видин

Свързани новини

06.03.2024 14:35

Издигат паметник на Тодор Живков в ромския квартал Нов път във Видин

Видян 386 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Видинската ромска организация Националният център за развитие на ромите в България, съвместно с Националния съвет на ромите в България, Световната ромска организация и Фондация Проф. д-р Александър Чирков взе решение да се направи  предложение до  Общинския съвет  и до  д-р Цветан Ценков - кмет на община Видин, за поставяне на бюст-паметник на Тодор Живков в ромския квартал Нов път, съобщи председателят на инициативния комитет Петко Асенов.

"Тодор Живков е единственият български управник, който успя да обедини всички българи, роми и всички етноси на българската държава да живеят добре заедно. Успя да интегрира един народ, който хиляди години разпъдени по целия свят от земята, да спре катунът, който обикаляше целия свят.

Циганин беше забранена дума. Започна изграждането на „Жилищни сгради за ромите в България‘‘. Започнаха да правят курсове за приобщаване на ромското население към българската общност. В ония години не се използваше понятието "интеграция", просто трябваше да се издигне материалната и духовната култура на ромите до равнището на основното население - българите.

Започна приемането на  младежи роми във ВУЗ от цялата страна, един от тези стотици младежи беше светилото на българската кардиология и кардиохирургия проф. Александър Чирков.


Разчиташе се на бъдещите учители, лекари, инженери, агрономи, архитекти, адвокати, военни – роми  да ускорят процеса на интеграция. Някои роми, работещи в промишлеността, получиха апартаменти от съвета или от заводите, но това не беше привилегия, а признание за труда им като отличници и ударници в производството.  

Ликвидирани бяха гетата, но вместо обитателите му да се разпръснат по различни райони, бяха заселени в нови квартали, един от тях е моят квартал във Видин „Нов път“, който постави началото на интеграцията на ромите в България и Европа.

Ромският квартал във Видин „Нов път“ е най-благоустроен ромски квартал в Европа. Лидери и ръководители като  Стефан Малиновски /Бай Пури/, на който преименувахме първата улица в България в ромски квартал, на откриването на която присъства президента на република България Георги Първанов.

 И лидерите Юла, Каменова /Гюла/лидер на жените библиотекар,  Тончо Асенов - кварталния полицай /милиционер/лидер, Лазар Върбанов, председател на ромските пенсионерите, лидери които показаха модела и  как може да се приобщават ромите към българския народ.

 Уникалното явление е, че повечето от ромите са с българско народностно самосъзнание - връзката с бита, културата, езика, песните, музиката на българите, които  покоряват света, с българската и ромска музика. Световно известният кларнетист Иво Папазов, който е открит от Джо Бойд за международната музикална общественост и през 2005 г. печели наградата на публиката на престижните награди за World Music и европейския телевизионен канал Euronews. Ето това получихме в наследство от този голям държавник и ръководител!
Но какво получаваме сега????..., пише Петко Асенов, председател на Инициативен комитет


РОМАПРЕС РОМИТЕ ДНЕС
ВИЦЕПРЕЗИДЕНТ НА СВЕТОВНА РОМСКА ОРГАНИЗАЦИЯ
НАЦИОНАЛЕН  СЪВЕТ НА  РОМИТЕ В БЪЛГАРИЯ.


Цялото му изявление четете ТУК!


На снимката: Паметник на Тодор Живков в двора на родната му къща в Правец





 


 


 





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Блондинка опитва да постъпи на работа в полицията.

Възрастният шеф в полицията я поглежда и пита:

- Ще ви задам няколко въпроса. Колко е две по две?

- Ъъъъ, четири.

- Добре. Корен квадратен от 100?

- Ами, десет!

- Отлично. Кой е убил Ботев?

Блондинката замълчава.

- Не знам, - накрая казала тя.

- Добре, помислете и елате утре

Блондинката се обажда на приятелка. Тя я пита:

- Взеха ли те на работа?

- Не само, че ме взеха, но вече ми поръчаха и разследване на убийство!

към хороскоп хороскоп

дева