Свързани новини

21.01.2022 18:01

Ива Митева се устреми към КС

Видян 2353 пъти | Коментари 3
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Зам.-председателката на парламента от ИТН Ива Митева е на път да стане конституционен съдия от квотата на Народното събрание. Това научи Сега от различни източници от депутатските среди и съдебната власт. Според тях Митева още от пролетта изявява желание да продължи кариерата си в Конституционния съд и ще получи подкрепата на управляващата коалиция. Самата Митева не бе открита за коментар.


В момента в КС има едно свободно място от квотата на парламента, но в края на февруари се освобождава и второ. Затова депутатите ще изберат накуп двамата си нови представители в КС. Изборът на конституционни съдии няма да бъде изпитание за парламента, ако има напрежение покрай номинациите, то ще е в управляващата коалиция. Причината е, че членовете на КС се избират с обикновено мнозинство, а ПП, БСП, ИТН и ДБ имат общо 134 гласа, които са достатъчни за избора. Не толкова лесно обаче ще бъде с избора на членове на Висшия съдебен съвет и на инспектората към него, за които са нужни 160 гласа.


Очаква се парламентът съвсем скоро да открие процедурата по избор на конституционни съдии, за да може да е готов до края на февруари.


Всички, с които "Сега" разговаря, обясниха, че едното от местата е "запазено" за Митева, но за другото преговорите още вървят. Много вероятно е това да е човек от адвокатурата. Спрягат се имената на Даниела Доковска, Валя Гигова и Михаил Екимджиев. Известно е, че засега Доковска отказва да приеме такава номинация. По повод публикацията Екимджиев коментира пред "Сега", че е отказал да бъде номиниран. При адвокатите, особено тези с добра и уважавана практика, каквито са и тримата, освен всичко стои и въпросът, че като конституционни съдии биха имали много по-малък доход, отколкото в момента и това е възможна спирачка. Другата е рискът имената им да бъдат свързани с една или друга политическа сила.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 21.01.2022 22:03

    КАК ЧОВЕК БЕЗ ЕДИН ДЕН КАТО СЪДИЯ ЩЕ СТАНЕ СЪДИЯ В НАЙ-ВИСШИЯ СЪД НА ДЪРЖАВАТА...КАЛИНКА ТА ДРЪНКА. ДОРИ ДЕН НЯМА КАТО СЪДИЯ, СЛЕДОВАТЕЛ, ПРОКУРОР ИЛИ ДОРИ АДВОКАТ...ПОТРЕС

  • 002 Anonimen 21.01.2022 20:13

    Отново чувам гласове

  • 001 Доктор 21.01.2022 18:36

    Провинциалната амбиция няма граници.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

водолей