Южна Африка отмени "извънредното положение", обявено през февруари, за да се справи с катастрофалната криза с електроенергията в страната

Свързани новини

06.04.2023 14:24

Южна Африка прекрати "извънредното положение", свързано с енергийната криза

Видян 774 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Южна Африка отмени "извънредното положение", обявено през февруари, за да се справи с катастрофалната криза с електроенергията в страната. Мярката беше необходим отговор на икономическото въздействие и вредите, причинени от критичните нива на спиране на тока в уязвимите сектори, заяви министърът на кооперативното управление и традиционните въпроси Темби Нкадименг в изявление в сряда.  

Президентът Кирил Рамафоса се позова на мярката на 9 февруари, за да се справи с кризата, по време на която имаше ежедневни прекъсвания на електрозахранването от страна на държавната енергийна компания Eskom поради чести аварии в нейните въглищни електроцентрали.

Според Нкадименг извънредното положение е дало на правителството по-големи правомощия за управление на кризата, включително възможността да набавя спешни ресурси с по-малко бюрократични пречки и по-малък надзор.

Той заяви, че сега страната ще разчита на съществуващите закони и планове за действие при извънредни ситуации, за да смекчи последиците от прекъсването на електрозахранването чрез своя Комитет за енергийни кризи.


В рамките на тези усилия новоназначеният министър на електроенергията Кгосиенто Рамокгопа посети през последните седмици електроцентралите на Eskom за консултации. Освобождаването на Eskom от Закона за управление на публичните финанси наскоро беше отменено, за да се проведат допълнителни консултации с главния одитор и одиторите на Eskom. Правителството заяви, че това решение, наред с други събития, е повлияло за прекратяване на извънредното положение.

Използването на законодателството за извънредно положение за овладяване на кризата с електроенергията в Южна Африка беше критикувано от някои анализатори и дори оспорено в съда от Организацията с нестопанска цел за премахване на данъчните злоупотреби (OUTA), която твърдеше, че кризата е могла да бъде овладяна с помощта на съществуващите закони.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 12 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Пациент 64

Режисьор: Кристоффер Бо
В ролите: Фанни Борнедал Nete Фарес Фарес Assad Елиот Кросе Хове Curt Wad Николай Ли Карл Мьорк

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

козирог