Конгрес

Свързани новини

24.09.2023 10:00

Италия е страната с най-много обекти на световното културно наследство

Видян 16576 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

На 45-ия годишен конгрес на ЮНЕСКО, проведен в столицата на Саудитска Арабия, Рияд, се разглеждат номинациите на обекти, които биха могли да бъдат добавени към престижния списък на световното наследство. Сред тези номинации се включват 34 културни обекта, девет природни обекта, два смесени обекта и пет значителни промени в границите на вече вписани обекти. Но най-голямото внимание се обръща към африканския континент, който се смята за „недостатъчно представен“ в списъка на световното наследство.

В последните години ЮНЕСКО е насочило усилията си към по-широкото включване на културни и природни обекти от Африка в списъка на световното наследство. Според организацията, този континент съдържа богато наследство, което заслужава признание и защита.




Сред страните, които вече имат впечатляващ брой обекти на световното наследство, са Италия (59), Китай (57), Германия (52) и Франция (51) към 19.09.2023 година. Испания също се присъединява към този клуб, след като на 18-ти септември 2023 година Менорка беше добавена към списъка на ЮНЕСКО с проекта „Талайотска Менорка: Циклопска островна одисея“. Това събитие обаче не е само за Испания; то отбелязва 50-то вписване на страната в списъка на световното наследство, което е отличие за страната и нейното културно богатство.

Списъкът на световното наследство сега включва 10 обекта от България.

Декларацията за световно наследство, дадена от ЮНЕСКО, е специално отличие, предоставено на обекти с изключителна стойност, които са уникални и представляват значимо наследство на човечеството. Списъкът на световното наследство сега включва близо 1200 обекта, разпределени в 166 държави.

Въпреки това, ЮНЕСКО признава географските различия в списъка и се стреми да уравновеси представителството на различните региони. Както организацията отбелязва, докато някои държави имат над 50 регистрирани обекта на световното наследство, други държави все още нямат нито един. Този усилен акцент върху африканския континент и включването на обекти от този регион може да помогне да се коригират някои от тези различия и да се осигури по-добра представеност на културното и природното богатство на целия свят в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.