Машинният вот свърши не малко работа от гледна точка на целта, заради която беше въведен

Свързани новини

13.04.2022 12:09

Искаме необлагаемият минимум и таван на цените: Вигенин

Видян 1030 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„Нашето предложение е да има възможност да се гласува едновременно, по избор на избирателя - или с машина, или с хартия.


 


Машинният вот свърши не малко работа от гледна точка на целта, заради която беше въведен, но от друга страна забелязахме и някои дефекти, особено от гледна точка на избирателната активност и вътрешният страх на част от избирателите да гласуват само с машина.“ Това заяви заместник-председателят на Народното събрание и заместник председател на БСП Кристиан Вигенин в ефира на БТВ. По думите му при адекватна работа на институциите, хартиените бюлетини няма да върнат платения вот.


 


Социалистът подчерта, че този въпрос не е обсъждан в коалиционното споразумение и допълни: „Не може да има твърдо условие, тъй като не сме се договаряли, но бихме искали партньорите да ни подкрепят и ще търсим тяхната подкрепа“, каза още той в предаването “Лице в лице“. Вигенин обясни, че предложението се внася сега, защото при избори не е добре да се правят промени в последния момент.


 


„През тази седмица ние оценихме 100-те дни управление на правителството“, заяви зам.-председателят на БСП като допълни: „В социалната сфера е постигнато много с новия бюджет, който влезе в сила от 1 април. Хората ще усетят тези сериозни социални разходи, като повишаването на доходите и пенсиите“, категоричен бе социалистът.


 


По думите му обаче инфлацията е изяла част от тези придобивки, затова левицата  започва широка дискусия по актуализацията на бюджета и ще настоява всичко това, което е било постигнато, да бъде надградено.


 


„Там предлагаме конкретни неща, като необлагаемият минимум, което ще гарантира по-високи доходи, особено за тези с най-ниски. Ще искаме да се постави таван на някои цени, например на природния газ и електроенергията за бита. Ще искаме да се намали ДДС на най-важните хранителни продукти и на лекарствата. Всичко това го поставяме сега за дискусия, за да може заедно с партньорите да постигнем адекватни решения“, заяви Кристиан Вигенин.
„Нашата основна грижа в тази ситуация на война, инфлация и високи цени трябва да бъдат преди всичко българските граждани и тези, които живеят най-трудно“, категоричен бе той.


 


По думите му дебатите около БНБ създадоха сериозно напрежение и усещане за нестабилност в коалицията, но едно кадрово решение, макар и за институция като БНБ, няма да събори коалицията. Според Вигенин, ако Любомир Каримански бъде избран с гласовете на ГЕРБ и ДПС, това ще бъде проблем и изрази своето неразбиране към упорството на тази кандидатура. „Все още има възможност и аз се надявам тази кандидатура да бъде оттеглена и да търсим обща сериозна кандидатура. Ако не бъде оттеглена ние няма да я подкрепим“, заяви социалистът. Според него дори и да има гласуване тази кандидатура няма да получи достатъчно подкрепа.


 


Темата, свързана с войната в Украйна, Вигенин коментира така: „По време на война една страна има нужда от различни неща и ние нашата солидарност сме я показали по най-различни начини. Когато изпращаш хуманитарна помощ това също е подкрепа. Ние бихме могли да я разширим и с лекарства и храни, но все пак има граници, които не бива да бъдат преминавани“, заяви твърдо той. По думите му това не е прищявка на БСП, тъй като общественото мнение е против изпращането на оръжия и боеприпаси на Украйна. „За всеки един от нас това е червена линия, която не сме готови да преминем“, каза още той.



По темата със Северна Македония и това дали има натиск и договорки Вигенин бе категоричен, че интерпретациите са неуместни. „Работата по целия пакет от мерки продължава.


 


Ако се стигне до края на юни до решение, което удовлетворява българската страна, може би ветото ще бъде вдигнато. Ако не, ви гарантирам, че БСП няма да направи компромис с българския интерес“, заяви той като припомни, че Република Северна Македония е една от червените линии, които левицата заяви още при преговорите за съставяне на правителство.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 13.04.2022 14:20

    Ще, ще, ще, типично по комунистически. Ще дойде светлото бъдеще. Не познавам хора, на които след 01.04. да са увеличени доходите или пенсиите. Когато намалят ДДС на храни или лекарства, както е в цивилизованите страни, как ще противодействат тези пари да не останат в търговците. Ако не знаят, да видят как се прави. Във всички западни страни, в които съм бил, има диференциран ДДС за храни и лекарства, но и работещи регулаторни органи. Тук самоукът от Свищовския полууниверситет отрече тази практика и фактически каза "Бедните да го духат". С необлагаемия минимум работата е същата. Ако не въведат прогресивен данък, а само необлагаем минимум, ще оплескат облагането. И като толкова ги разбира нещата, защо КЗК с принципал самата шефкиня на Вигенин, още не е обявила картела в горивата. Чакат петролът да стане 0$, за да се усетят, че нещо цените на бензина и нафтата не са пазарни.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

везни