Свързани новини

25.08.2011 14:51

Ирина Бокова призова за опазване на културното наследство на Либия

Видян 1293 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Защита на културното наследство на Либия от разграбване, кражби и незаконни продажби призова генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. 

"Призовавам билийския народ, гражданите на съседните страни и всички, които имат отношение към международната търговия на произведения на изкуството и антики, да направят всичко възможно да бъде защитено културното наследство на Либия", се казва в съобщението публикувано днес  на сайта на ЮНЕСКО. 


Шефката на организацията подчертава, че националното наследство на една държава помага на народа й да съхрани идентичността си и чувството си за достойнство, като по този начин извлича полза от многообразието на историята си, за да построи по-добро бъдеще за себе си. 


По думите й, кражбата и незаконната продажба на културни ценности е в директно нарушение на Конвенцията на ЮНЕСКО от 1970 г. за мерките, насочени към забрана и предотвратяване на незаконен внос, износ и прехвърляне на правото на собственост на културни ценности.Това е единственият международен документ, който изключително е насочен към борбата с незаконната търговия и нелегалния износ на културни ценности. 


Бокова отбелявза, че мъждународната общност трябва да бъде с повишено внимание относно обектите от Либия в момента. Тя предлага на властите на Джамахирията да съдействат на ЮНЕСКО в оценката от щетите, нанесени, съгласно постъпващата в организацията информация, върху няколко от петте паметника, част от Международното културно наследство на тариторията на Либия, както и в подготовката на планирането на осигуряването на тяхната безопасност. 






Етикети
,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Има два типа хора. Аз избягвам и двата

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.