Свързани новини

27.05.2012 13:28

Иран няма да отстъпи и да спре обогатяването на уран до 20%

Видян 1288 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Иран "няма причина" да отстъпи пред искането на западните сили да спре обогатяването на уран до 20 процента, заяви ръководителят на иранската ядрена програма Ферейдун Абаси Давани, цитиран днес от в. "Хорасан", цитиран от АФП.


"Няма причина да се откажем от обогатяването до 20 процента, защото произвеждаме гориво до 20 процента за нашите нужди, ни повече, ни по-малко", заяви Абаси Давани.


Обогатяването на уран до 20 процента е сред основните опасения на международната общност за целите на иранската ядрена програма, чисто мирна, както твърди Техеран, или прикриваща военна цел, както пък подозират западните сили, отбелязва АФП, цитирана от БТА. 


Едно от исканията на великите сили е Техеран да спре обогатяването на уран до 20 процента и това бе обявено отново тази седмица на преговорите в Багдад като условие за вдигането на международните санкции, наложени срещу иранската ядрена програма.


Обогатяването на уран до 20 процента може да служи за производството на гориво за ядрени централи или изследователски реактори, но ако обогатяването превишава 90 процента, уранът може да се използва за създаването на атомна бомба, припомня АФП.



Етикети
, , , , , , , , ,
Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


- Скъпа, ако умра, не ме жали дълго, омъжи се повторно, радвай се на живота, бъди щастлива. Само те моля да възпитаваш добре децата ни.
- Престани вече! Най-нормална супа е. Като не искаш, не яж!

към хороскоп хороскоп

скорпион