Той посочи, че когенераторите ще произвеждат съвместно 9 МВ топлинна енергия и 9 МВ електрическа енергия. По думите му инвестицията е част от екологичната политика на предприятието, изцяло съобразена с амбициозните цели на Европа за производство на чиста енергия.

Свързани новини

17.02.2023 11:11

Инж. Радослав Михайлов, директор на Топлофикация Враца: Преходът от въглища към природен газ и други възобновяеми източници ще донесе социални и икономически ползи на България

Видян 645 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


„През 2023 г. имаме намерение да инвестираме в два модерни газови когенератора. Новите мощности ще осигурят още по-качествено топлоподаване и ще се постигне по-висока ефективност.“ каза инж. Радослав Михайлов, изпълнителен директор на „Топлофикация Враца“.

Той посочи, че когенераторите ще произвеждат съвместно 9 МВ топлинна енергия и 9 МВ електрическа енергия. По думите му инвестицията е част от екологичната политика на предприятието, изцяло съобразена с амбициозните цели на Европа за производство на чиста енергия.

Като енергиен експерт и дългогодишен директор на топлофикация, инж. Михайлов коментира предстоящата трансформацията на енергийния сектор. Според него преходът към зелена енергия трябва да се случи плавно и с особено внимание. По думите му само по този начин ще се запази енергийната стабилност и сигурност на България. Инж. Радослав Михайлов обясни, че преди да се реши бъдещето на енергетиката трябва да се вземат под внимание националните специфики на всяка една държава-членка на Европейския съюз. По думите му политиките трябва да насърчават справедливия преход с дългосрочни решения на държавно и местно ниво. Според инж. Михайлов това ще бъде гарант за избягване на структурни сривове и социални проблеми.

"За да се осъществи преходът към чиста енергетика, са нужни мерки, които ще стимулират чистите технологии и енергийната ефективност.“ посочи инж. Михайлов.

Той коментира, че поне на този етап енергийната трансформация на България започва с преминаването към използване на природен газ и занапред водород. Инж. Михайлов уточни, че преминаването към водород не е обаче в близкото бъдеще, ще отнеме поне 10 години.

Директорът на "Топлофикация Враца" подчерта, че страната ни трябва да навакса пропуснатото време и да изгради ясна и категорична стратегия за развитие и реформа на енергийния сектор.

"Необходими са бързи и ефективни решения за декарбонизация на енергийния микс в България." посочи инж. Михайлов. По думите му енергийната криза до голяма степен е забавила премахването на твърдите изкопаеми горива, но в дългосрочен план въглищата няма да продължават да бъдат "спасителният пояс" нито за България, нито за останалите европейски страни.

Изпълнителният директор на "Топлофикация Враца" заяви, че за постигане на целите на Европа за чисто производство на енергия България има нужда от пълна координация на политическите, социалните и икономически заинтересованите страни, които да вземат и да приложат дългосрочни решения.

По думите му паралелно с инвестициите в алтернативните горива и технологии, с които ще се намалят въглеродните емисии, задължително е да се обърне внимание на преквалификацията на хилядите трудещи се в централите.

"Газът ще бъде преходно гориво в продължение на десетилетия, тъй като водещите икономики са решени да постигнат целите си за въглеродни емисии. Така ще се гарантира и запазването на базови мощности, което е ключово за сигурността на енергийната система, както и конкурентоспособността на икономиката." заяви инж. Михайлов.

Според него именно по тази причина е необходимо да продължи изграждането на газова инфраструктура в Европа. По думите му тя вбъдеще ще е полезна за пренос на водород. По думите му преходът от въглища към природен газ и други възобновяеми източници ще донесе социални и икономически ползи на България.

"Страната ни има благоприятна позиция за по-широко използване на природен газ и трябва да я използваме по най-добрия начин. Повечето въглищни централи в България са разположени в близост до газовата инфраструктура, което ще улесни процеса на преминаване от въглища към газ." заяви инж. Михайлов.

Той уточни, че не са малко и екологичните ползи от прехода от въглища към природен газ, защото при синьото гориво се отделят в пъти по-малко емисии в сравнение с твърдите изкопаеми горива.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

рак