Изпълнителният директор на "Топлофикация Велико Търново" беше категоричен, че затваряне на работещи предприятия, особено по време на икономическа и енергийна криза, означава катастрофа за България и социален взрив за въглищните региони

Свързани новини

05.12.2022 11:52

Инж. Александър Димитров, директор на Топлофикация-Велико Търново: Затваряне на работещи предприятия по време на криза означава енергийна катастрофа за България и социален взрив

Видян 1434 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Закриването на работещи въглищни централи в България ще остави без работа хиляди заети в сектора. Съгласно поетите ангажименти, страната ни трябва да ограничи количеството емисии на въглероден диоксид с 40%. Въпреки твърденията, че няма да се стигне до затваряне на предприятия, такова драстично намаляване за толкова кратък срок, би било невъзможно по друг начин.", заяви инж. Александър Димитров, директор на "Топлофикация Велико Търново". Експертът изказа опасение, че след затварянето на въглищните централи ще се пристъпи и към ликвидиране на газовите, каквато е и Топлофикация Велико Търново.

Инж. Александър Димитров подчерта, че топлофикацията във Велико Търново произвежда електрическа и топлинна енергия от природен газ, те също купуват въглеродни емисии. Инж. Димитров подчерта, че ако България продължава да няма ясна визия за развитието на сектор "Енергетика", до няколко години браншът ще бъде изцяло унищожен и ще наложи да се купува електроенергия от други страни на много по-висока цена.

Изпълнителният директор на "Топлофикация Велико Търново" беше категоричен, че затваряне на работещи предприятия, особено по време на икономическа и енергийна криза, означава катастрофа за България и социален взрив за въглищните региони. Той изрази надежда, че разумът ще надделее, защото ситуацията в енергетиката е изключително тежка. Според инж. Димитров трябва да се водят открити разговори за бъдещето на енергетиката, вместо да се предприемат действия "на тъмно" без обществено обсъждане и без да се чуе мнението и визията на бранша. Той заяви, че във всяка една централа се инвестират милиони, за да отговаря на високите европейски и български екологични стандарти на работа. Конкретно в "Топлофикация Велико Търново", инж. Александър Димитров посочи, че от началото на годината се занимават с проектиране на нова високоефективна когенерация. Инвестицията се остойностява на няколко милиона лева. "С реализирането на проекта ще се допринесе за подобряване на въздействието върху околната среда.", категоричен беше инж. Димитров. Директорът напомни, че през последните няколко отоплителни сезонa са започнали да използват и биомаса при производството на енергия за подобряване на екологията.

"Въпреки икономическата и енергийна криза, които имат пряко отражение върху дейността ни, правим всичко възможно да завършим до край всички проекти.", подчерта инж. Димитров. Той заяви, че средствата, вложени в зелена енергия, винаги имат възвращаемост както за предприятието, така и за подпомагане на по-добрия живот във Велико Търново. Директорът на дружеството коментира, че бизнесът има нужда от спокойствие и предвидимост. "Всяко едно прибързано решение се отразява първо върху сектора и след това върху крайния потребител. Надявам се правителството да започне да работи за развитието на страната, първо в името на националния интерес. България трябва да запази енергийната си сигурност и независимост.", заяви инж. Димитров.

По думите на инж. Александър Димитров енергетиката е основен компонент от енергийната и национална сигурност и за нея трябва да бъде изградена стратегия, в която да има краткосрочни, средносрочни и дългосрочни мерки. Директорът на "Топлофикация Велико Търново" заяви, че модернизацията и енергийната трансформация на всички предприятия трябва да продължи и вариантът за тяхното закриване е неприемлив за голяма част от българското общество. Според него животът на централите може да бъде удължен с инвестиции в зелени технологии и екологични горива.

Инж. Димитров обясни, че именно въглищните централи осигуряват 46% от необходимата електрическа енергия на страната, а през зимата този процент достига 60. "Всяко едно газово или въглищно дружество спомага за гарантиране на стабилността на енергийната система на България. Предприятията са гръбнакът на енергетиката и гарант за запазване на стабилността и независимостта на сектора ни.", подчерта инж. Димитров.

Изпълнителният директор на "Топлофикация Велико Търново" беше категоричен, че ако не се предоговорят поетите ангажименти и се закриват работещи предприятия, ни очаква още по-тежка криза.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв