През септември 2021 г. Sotheby's продаде над 100 от NFT на един купувач на онлайн търг за повече от 24 млн. долара, като надмина предварителната оценка от 12-18 млн. долара.

Свързани новини

17.08.2023 16:50

Инвеститорите в Скучаещи маймуни съдят Sotheby's и Парис Хилтън, тъй като цените на NFT се сриват

Видян 659 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Група инвеститори съдят Sotheby's Holdings Inc. и други лица за търг и промоция на NFT (Незаменим токен е уникален цифров идентификатор, който се записва в блокчейн и се използва за удостоверяване на собственост и автентичност) на Bored Ape Yacht Club през 2021 г. след срив в цените на колекционерските предмети, одобрени от известни личности.

Четиримата ищци, посочени в колективния иск, твърдят, че аукционната къща "подвеждащо е рекламирала" NFT и се е сговорила със създателя им Yuga Labs за изкуствено завишаване на цените им.

Sotheby's е сред 30-те ответници, посочени в иска, а знаменитости като Джъстин Бийбър и Парис Хилтън също са обвинени, че са популяризирали колекцията NFT, без да разкриват финансовите си връзки с нея.

Според данните на криптовалутния тракер CoinGecko цветните цифрови илюстрации на маймуни вече могат да се купят само за 52 445 долара. Още през май 2022 г. най-евтиният щеше да струва на колекционерите над 400 000 долара.


През септември 2021 г. Sotheby's продаде над 100 от NFT на един купувач на онлайн търг за повече от 24 млн. долара, като надмина предварителната оценка от 12-18 млн. долара.

В променения иск, който първоначално беше подаден през декември, без да се посочва Sotheby's като ответник, се твърди, че продажбата е била "измамна" и че аукционната къща е била наета от блокчейн компанията Yuga Labs, за да "предизвика интереса на инвеститорите и шума около марката Bored Ape.


"Заявленията на Сотбис, че неразкритият купувач е "традиционен" колекционер, подвеждащо създадоха впечатлението, че пазарът на (Bored Ape Yacht Club) NFT е преминал към масовата публика", допълва правният екип на ищците в жалба, подадена във федерален съд в Калифорния по-рано този месец.

В изявление, изпратено по електронната поща на CNN, аукционната къща заяви: "Твърденията в този иск са неоснователни и Sotheby's е готова да се защитава енергично. "

Представителите на Парис Хилтън, която в иска се обвинява, че е "симулирала интерес" към НФТ с цел финансова изгода, и на Джъстин Бийбър не отговориха на молбите на CNN за коментар.


Междувременно говорител на Yuga Labs заяви по електронната поща: "Вярваме, че тези нови твърдения, както и тези в предишното повторение на тази конюнктурна жалба, са напълно неоснователни и не се основават на факти.

"Като медийна и технологична компания Yuga Labs дава възможност на силни общности от ентусиасти и предприемачи да създават иновации, да се свързват и да изграждат. Тяхната креативност насърчава проекти, насочени към общността, които завладяват въображението на хората по целия свят. Това е историята, която си струва да бъде разказана. "

Инвеститорите - термин, който говорителят на Yuga Labs отхвърли, като вместо това ги нарече "предполагаеми купувачи на нашите продукти" - искат съдебен процес със съдебни заседатели и са поискали обезщетение от над 5 милиона долара.


Пазар в свободно падане

НФТ се използват за трансформиране на произведения на изкуството и други цифрови колекционерски предмети в единствени по рода си, проверими активи, които могат да се търгуват чрез блокчейн.

През 2021 г. цените се покачиха рязко, като NFT на първия туит на основателя на Twitter Джак Дорси се продаде за 2,9 милиона долара, видеоклип на Леброн Джеймс, който прави забивка, достигна над 200 000 долара, а GIF "Nyan Cat" - 600 000 долара. Първата виртуална творба на НФТ, продадена в голяма аукционна къща, "Everydays: The First 5000 Days" на дигитален художник, който се представя с псевдонима "Beeple", достигна рекордната сума от 69 млн. долара в конкурентната на Сотби аукционна къща Christie's. Bored Ape Yacht Club, колекция от 10 000 НФТ, хоствани в блокчейна на Етериум, стартира през април 2021 г. Изображенията представят анимационни маймуни с компютърно генерирани черти и аксесоари, като златна козина, лазерни очи, "хип-хоп дрехи", лента за глава "готвач на суши" или моряшка шапка.

В иска срещу техния създател са посочени и няколко други компании, участващи в популяризирането на НФТ, като гиганта за спортни облекла Adidas, като се твърди, че те са заговорничили в "мащабна схема" за изкуствено завишаване на цените.

Междувременно компанията за криптоплащания MoonPay също е обвинена в манипулиране на пазара. В иска се казва, че Yuga Labs е използвала MoonPay, за да "плаща дискретно на своите звездни партньори" и да направи така, че интересът към НФТ да "изглежда органичен", а не резултат от платена промоция.


Изменената съдебна документация съдържа и показания на "поверителен свидетел" - предполагаемо бивш служител по съответствието в MoonPay - който твърди, че е изпратил бележка, в която е предупредил MoonPay, че "потенциално нарушава законите за ценните книжа", тъй като известни личности популяризират продуктите на NFT, без да разкриват финансовите си интереси в тях.

Нито Adidas, нито MoonPay отговориха на молбата на CNN за коментар.

Искът идва в момент, в който огромни части от пространството на цифровите активи - което включва НФТ и криптовалутите, които обикновено се използват за закупуването им - се сриват след бум, предизвикан от пандемия. Това е едно от няколкото дела, свързани с криптовалути, заведени в съда през последните месеци.


Bored Ape Yacht Club беше основен бенефициент на шумотевицата около знаменитостите, която помогна за привличането на нови потребители към криптовалутите - индустрия, в която има много манипулации и измами и която американските регулатори сега проучват по-внимателно след срива на криптоборсата FTX.

През март тази година Комисията по ценните книжа и фондовите борси повдигна обвинения на осем известни личности за това, че не са съобщили, че им е платено за популяризиране на криптовалути.


 





 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Възрастна дама иска да паркира колата си. Намества се между колите и блъска предната кола. След това блъска и задната.

Към нея бавно се приближава полицай и пита вежливо:

- Мадам, по слух ли паркирате?

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.