Инвеститори лобират за увеличаване на военните разходи на ЕС

Свързани новини

17.03.2024 08:00

Инвеститори лобират за увеличаване на военните разходи на ЕС: Bloomberg

Видян 24066 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инвеститорите настояват за дългова програма за целия ЕС, която да им донесе големи печалби и същевременно да помогне на блока да увеличи военните си разходи, съобщи Bloomberg.

Инвеститорите в облигации искат временната съвместна дългова програма на ЕС, която беше стартирана главно за финансиране на фонда за възстановяване от пандемията, да стане постоянна, предполага изданието.

ЕС вече разполага с около 450 млрд. евро (492 млрд. долара) в обращение по облигации, емитирани за противодействие на последиците от COVID-19, но програмата ще спре да издава нови облигации след 2026 г., отбелязва то.

Инвеститорите се интересуват от облигациите на ЕС, тъй като те носят по-висока доходност в сравнение с държавните облигации с еднакъв или сходен рейтинг, обясни Блумбърг.

През февруари облигации на ЕС на стойност 3 млрд. евро получиха поръчки на стойност 81 млрд. евро - при 27 пъти това беше най-високият коефициент на покритие, регистриран някога на европейския пазар на публично синдикиран дълг, посочва изданието, позовавайки се на собствен анализ.

Според изданието инвеститорите твърдят също, че издаването на съвместни облигации ще позволи на ЕС да увеличи разходите за военна подкрепа за Украйна, но без да натоварва с още дългове отделните държави членки.

Това е важно, отбелязва Блумбърг, тъй като според последните проучвания на германския институт Ifo някои страни от ЕС и НАТО, като Италия, Унгария и Испания, вече харчат повече пари за лихвени плащания, отколкото за отбрана.

Въпросът за съвместното вземане на заеми се оказа противоречив сред държавите-членки на ЕС. Във вторник министърът на финансите на Испания призова за такъв инструмент, който да финансира инвестициите в икономическата сигурност и отбраната на блока. Според Ройтерс Франция, Белгия и Естония също са подкрепили съвместното финансиране на ЕС за общи проекти.

Германия и Нидерландия обаче са се изказали против емитирането на съвместни облигации.На срещата на върха на финансовите министри на ЕС в Белгия миналия месец германският министър на финансите Кристиан Линднер заяви, че не вижда необходимост от това.


 Миналата седмица Европейският съюз задели първоначално 1,5 млрд. евро от бюджетните средства за стимулиране на отбранителната индустрия на блока, съобщава Bloomberg.

През януари комисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон призова за създаването на фонд за отбрана на ЕС на стойност 100 млрд. евро, който да стимулира съвместните поръчки на оръжия и да увеличи вътрешното производство на оръжия и боеприпаси.

ЕС, в който 23 от 27-те му държави членки са и членки на НАТО, се стреми да даде тласък на отбранителната си индустрия след години на недостатъчни разходи, като някои държави твърдят, че настоящият конфликт между Русия и Украйна е поставил ЕС в опасност. Русия обаче многократно е заявявала, че няма намерение да напада страни от НАТО.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

към хороскоп хороскоп

лъв