Референдум

Свързани новини

21.09.2023 12:14

Инициативният комитет за провеждане на референдум за 3 март внесе заявление в парламента

Видян 917 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Членове на инициативния комитет, който настоява Трети март да остане националния празник на България, внесоха заявление за провеждане на референдум по темата в деловодството на Народното събрание, съобщава БТА.

„Абсолютно убедени сме в необходимостта Трети март да продължи да бъде нашият национален празник. Заявихме го преди две седмици, сега просто материализираме това, което бяхме заявили“, каза пред журналисти евродепутатът Петър Витанов, който е част от инициативния комитет.

Той подчерта, че в инициативата участват политици, общественици, учени, журналисти, спортисти, представители на неправителствения сектор и обществени фигури.

На въпрос дали е възможно идеята за промяна на националния празник, залегнала в предложението за промени в Конституцията, да не бъде одобрена окончателно от законодателния орган, тъй като от партия ГЕРБ може да се откажат от нея, Витанов отговори: „Не мога да коментирам от името на ГЕРБ какво ще направят. Не са най-последователните. Ние сме длъжни да доведем тази инициатива докрай“.

От внасянето на днешното заявление сформираният инициативен комитет ще разполага с три месеца, за да събере необходимият брой подписи, обясни Витанов. Той допълни, че няма съмнение дали необходимият брой ще бъде събран.

Каузата е надпартийна, общонационална и народна. Въпросът ще бъде дали хората са съгласни Трети март да продължи да бъде националният ни празник. Стремежът е да не политизираме. Тук има хора с различни възгледи, с различнo отношение към институциите. Всяка подкрепа – институционална или партийна, е добре дошла, защото организационно би станало по-лесно. Особено, когато нямаме партия зад гърба си, посочи още Петър Витанов.

Няма нищо по-ясно и по-просто. Програмата е елементарна, да не си даваме труда да се тормозим още дълго време, а да оставим Трети март там, където си е. Икономия на време, нерви и усилия. Задачата е много проста и дано да стане“, допълни акад. Иван Юхновски, също част от инициативата за провеждане на референдум по темата.

БТА припомня, че в анонсираните от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната – Демократична България“ и ДПС предложения за промени в Конституцията е залегнала промяна на националния празник на страната от Трети март на 24 май.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

риби