Анализаторите очакваха хармонизираните данни да нараснат с 10,0% на годишна база и да се увеличат с 1,2% спрямо предходния месец, според Ройтерс.

Свързани новини

11.02.2023 17:02

Инфлацията в Германия се ускорява

Видян 7862 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Инфлацията в Германия се е повишила с 8,7% на годишна база през януари и с 1,0% на месечна база, съобщи Федералната статистическа служба (Destatis) в прессъобщение в четвъртък.

Според предварителните данни потребителските цени, хармонизирани за сравнение с други страни от Европейския съюз, са се повишили с по-малко от очакваното - 9,2% на годишна база. В сравнение с декември цените са се увеличили с 0,5%, съобщи Destatis.


Анализаторите очакваха съгласуваните данни да нараснат с 10,0% на годишна база и да се увеличат с 1,2% спрямо предходния месец, според Ройтерс.

"Тъй като базисната инфлация ще остане висока през 2023 г. , не се вижда фундаментално облекчаване на инфлацията", заяви главният икономист на Hauck Aufhaeuser Lampe Privatbank Александър Крюгер пред медията.


Най-голямата икономика в ЕС пострада от рекордна инфлация през миналата година поради рязкото повишаване на цените на енергията, предизвикано от намаляването на доставките на газ от Русия заради санкциите срещу Украйна. Проблемите с поддръжката на тръбопроводите, а след това и саботажът на газопровода "Северен поток" допълнително влошиха ограничените доставки. Миналия месец министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че  немската икономика ще избегне рязък спад, но е на път да навлезе в техническа рецесия.



 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

стрелец