Свързани новини

29.03.2021 15:34

ИМВ с жалба до ВАС за членовете на СИК в чужбина

Видян 1091 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

„ЦИК да увеличи броя на членовете на СИК в чужбина, а партиите да оттеглят партийните си функционери”, призова Мая Манолова от коалицията Изправи се! Мутри вън! (ИМВ).


„Подаваме жалби до ВАС  във връзка с ограничението членовете на секционните избирателни комисии в чужбина да са до трима. Страхът на Бойко Борисов от вота на гражданите стигна и чужбина. Властта прави всичко възможно да ограничи гласуването на българите зад граница”, обявиха с Арман Бабикян от Отровното трио във видео на живо във Фейсбук. Те визират, че малкият брой членове на СИК ще е предпоставка за увеличаване на опашките. И от отказ да се чака и да се гласува.


Традиционно в секциите в чужбина членовете на СИК са българи зад граница. Те са организирали изборния процес, намерили са помещения, подготвяли са заявления, подавали са ги и са направили всичко, за да има изборни секции в чужбина. Сега обаче вместо тях се изпращат партийни кадри за секциите. Възникват въпросът как ще бъде избегната карантината в много от страните, в които ще се насочат те, а и с колко плащаме тези неочаквани ваканции - самолети, хотели, дневни? Освен това се пращат се само по 3-ма души, което не е достатъчно и ще образува опашки.  Това на свой ред ще откаже много от избирателите, които се опасяват от коронавирусната епидемия.  Най-основният момент е, че при това количество наблюдатели ще възникнат съменния за резултатите от преброяването, тъй като са нужни поне по 7 членове на комисии.


„Това е некоректно към българските общности, защото те очакват лично да могат да следят за честността на вота, не да бъдат подменяни с партийни пратеници”, каза Манолова. „Призоваваме партиите да оттеглят функционерите и да оставят доброволците”, добави тя.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Детето на японка и българин е странна комбинация: Много му се работи, ама го мързи да стане.

към хороскоп хороскоп

везни