Според доклада икономистите от бизнеса и академичните среди оценяват вероятността за рецесия през следващите 12 месеца средно на 61%. Прогнозата е леко променена в сравнение с 63% от проучването през октомври.

Свързани новини

22.01.2023 08:01

Икономисти сигнализират за нарастващи рискове от рецесия в САЩ

Видян 23714 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

По-високите лихвени проценти ще доведат до рецесия на американската икономика през следващата година, съобщи The Wall Street Journal, позовавайки се на последното си тримесечно проучване сред икономисти.

Според доклада икономистите от бизнеса и академичните среди оценяват вероятността за рецесия през следващите 12 месеца средно на 61%. Прогнозата е леко променена в сравнение с 63% от проучването през октомври.


В доклада на WSJ се посочва, че Федералният резерв първоначално се е надявал да успее да намали инфлацията само със забавяне на икономическия растеж, а не с пълно свиване - резултат, наречен "меко приземяване" Въпреки това три четвърти от анкетираните от Journal заявиха, че Фед няма да постигне "меко приземяване" през тази година.

Предупреждението идва въпреки малко по-оптимистичните прогнози за инфлацията. В доклада се посочва, че измерена чрез годишното изменение на индекса на потребителските цени, инфлацията е намаляла от 9,1% през юни до 6,5% през декември. Икономистите очакват до края на тази година тя да спадне до 3,1%, а през 2024 г. да достигне 2,4%.



Макар че последните данни за инфлацията показват известен напредък, няколко устойчиви категории като основните услуги са свързани с исторически затегнатия пазар на труда, което предполага, че Фед все още има "дълъг път", заявиха икономисти на Дойче банк в проучването на WSJ. "Фед ще продължи да затяга политиката си, за да възстанови баланса на пазара на труда и ценовата стабилност, което според нас ще доведе до рязко повишаване на безработицата и рецесия", обясняват те.

В същото време главният икономист на EY-Parthenon Грег Дако заяви, че "въпреки че активността в сектора на услугите остава стабилна, жилищният сектор се срива под тежестта на повишените лихви по ипотечните кредити, а производствената активност се забавя - и двете са сигнал за предстоящ по-широк икономически спад" Експертът очаква, че комбинацията от постоянна инфлация, по-строги финансови условия и по-слаб глобален растеж ще тласне икономиката на САЩ към лека рецесия през първата половина на 2023 г.


Като цяло икономистите смятат, че рецесията не може да бъде избегната, но очакват тя да бъде сравнително слаба и краткотрайна.

Средно те очакват брутният вътрешен продукт да нарасне с 0,1% на годишна база през първото тримесечие на тази година и да се свие с 0,4% през второто. В доклада се посочва, че през третото тримесечие няма да има растеж, а през четвъртото - 0,6%.


 


 


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

телец