Икономическа зона Доброславци

Свързани новини

25.03.2024 10:39

Икономическа зона Доброславци – когато обещанията се сблъскат с реалността

Видян 1067 пъти | Коментари 1
Гласували 3 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Шумно анонсираната Индустриална зона Доброславци, която трябваше да развива автомобилостроенето в България, все още представлява проект на хартия, който обаче продължава да гълта държавни средства.
 


 На 10 април 2023 г. с прессъобщение от Министерския съвет с фанфари беше обявено създаването на индустриална зона в района на военното летище в Доброславци на терен от 290 хектара.


"Правителството днес направи една решителна и преломна крачка, която ще създаде предпоставките България да привлече ключов стратегически международен инвеститор. Днес с решение на МС обособихме първата по рода си индустриална зона "Доброславци", заявява Александър Пулев – министър на иновациите и растежа към онзи момент.
 


   В предаването „Бизнес старт” на Bloomberg TV Bulgaria на 03.05.2023 г. Богдан Богданов – изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции заявява, че „За „Доброславци“ вече имаме реално заявени инвестиционни намерения с фокус автомобилна индустрия, конкретно критични компоненти за електрически автомобили”. В същото си участие Богданов представя Индустриална зона Доброславци като проект ,,който за пръв път се случва в България, защото е фокусирана в определена индустрия и са отчетени специфичните изисквания на точно тези инвеститори откъм инфраструктура, довеждаща инфраструктура, зона за социални дейности”.
  


 На 10.07.2023 г., вече в качеството си на Министър на икономиката и индустрията, пред чужди посланици Богдан Богданов представя най-новата индустриална зона в страната - в Доброславци, която ще бъде първата специализирана у нас за автомобилния сектор.
 


   По – късно през същата година – на 03.11.2023 г., министърът на икономиката Богдан Богданов, по време на среща с търговска и инвестиционна делегация от 15 водещи американски компании, обявява  "Ще създадем две нови индустриални зони в Доброславци и в Стара Загора, като ще приложим най-добрите практики на международни институции като Световната банка или Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Те ще бъдат специализирани в конкретни сектори като автомобилната индустрия и ще имат възможности за развитие на научно-развойна дейност".
  


 Въпреки амбициозните изказвания и обещания, че първата специализирана в автомобилната индустрия икономическа зона в България трябва да заработи в период от 12 до 24 месец, към настоящия момент проектът е все още на хартия, но продължава да изразходва държавни средства, а за стратегическите инвеститори, които чакаха на финалната права, няма нито дума !
  


 Видно от Търговския регистър, на 11.10.2023 г. е учредена ,,Икономическа зона – Доброславци” ЕАД, с ЕИК  207554310 като дъщерно дружество на държавната ,,Национална компания индустриални зони” ЕАД. Финансирането на дъщерното дружество е изцяло с държавни средства, отчислени от печалбата на дружеството майка -  НКИЗ ЕАД.
  


 Още към онзи момент беше необяснимо приоритизирането на едно ново и изключително рисково начинание за сметка на вече утвърденото пред местни и чуждестранни инвеститори държавно дружество, менажиращо почти всички държавни индустриални зони и паркове в България, както и такива със смесено участие.
  


 Така или иначе новата зона в Доброславци е учредена с парична вноска в размер на 5 178 610 лева.


Настоящото ръководство на ,,Национална компания индустриални зони” ЕАД вече повече от половин година не е в състояние дори да апортира терен в капитала на дъщерната зона в Доброславци. Решението на Министерския съвет е почти изтекло, провеждани са няколко конкурса за избор на органи на управление и контрол, но досега единственият резултат е, че се харчат залудо държавни средства срещу нулева дейност.


Интерес буди и начинът, по който първоначално са избрани членовете на Съвета на директорите на дружеството.


С учредителен акт от Константин Палавеев – изпълнителен директор на НКИЗ ЕАД, е учредено новото дружество и еднолично, незнайно как и по какви критерии, са избрани следните членове на Съвета на директорите – Иван Алексиев Алексиев, Иван Милков Костовски и Нигрита Христова, Размирова. Същите получават заплати и назначават хора, но реално дейност няма.
Горното е христоматиен пример за прахосване на държавни средства.


До настоящия момент ,,Икономическа зона – Доброславци” е дружество, което съществува в правния мир само и единствено на хартия – като учредено дъщерно дружество на НКИЗ ЕАД в Търговския регистър. Същото на практика не разполага с никакви терени, но разполага с офис от над 300 кв.м. в идеалния център на София, като са назначени на щат служители, които получават заплати срещу нулева дейност.
Шумно рекламираната нова политика на министерството и ръководството на НКИЗ ЕАД се сблъсква с реалността – за повече от половин година няма никакви нови индустриални паркове и зони, няма предприети действия по разширяване, строителство и рехабилитация на съществуващите, има само празни обещания, разходване на публичен ресурс и нулеви резултати.   


В същото време Министерството и ръководството на НКИЗ паралелно изливат не малки средства в неработещо дружество, което обаче разполага с повече служители на щат, отколкото други активни дъщерни дружества на НКИЗ ЕАД. Нещо повече – предвидени са над 44 000 000 лева за Доброславци в националния бюджет. 


  Горното може би нямаше да е проблем ако действително имаше стратегически инвеститор. В против случай ще се окаже, че огромни държавни средства са изсипани на една гола поляна без никаква перспектива, като единствената цел е назначените членове в Съвета на директорите Икономическа зона Доброславци да разходват значителен ресурс в изграждането по инфраструктурата без никаква реална очаквана инвестиция.
 


   Надяваме се Икономическа зона Доброславци да не последва участта на завода за електромобили на Кирил Петков.


 


    
   



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 25.03.2024 12:08

    https://ezd.bg/?lang=en

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

лъв