Ако се премахне дерогацията на вноса на руски петрол за "Лукойл" - Бургас, може да се стигне до дефицит и повишение на цените, заяви още президентът.

Свързани новини

25.10.2023 13:23

Явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистрала: Радев

Видян 1062 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Президентът Румен Радев коментира намерението за изграждане на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", което беше обявено по-рано от премиера Николай Денков.

"България трябва задължително да развива ядрена си енергетика, но за да бъде този процес устойчив, ефективен и ефикасен, трябва да се проучат, анализарат и съпоставят всички възможни варианти по различните параметри. Това не се случва, явно АЕЦ-ът ще се изгражда като магистрала", каза подигравателно държавният глава, цитиран от БНТ.

Ако се премахне дерогацията на вноса на руски петрол за "Лукойл" - Бургас, може да се стигне до дефицит и повишение на цените, заяви още президентът.

"Как назначеното от мен служебно правителство успя да убеди "Лукойл" най-сетне да регистрира икономическата си дейност в България, да внесе авансово 180 млн. корпоративен данък, при положение че през всичките предходни 20 години събраният данък е 70 млн.? Как успя това правителство да гарантира устойчивата работа на рафинерията и да свали цените от 3,50 лв. на 2,40 лв., а сегашните управляващи не могат? Време е вече да се задават правилните въпроси и то към когото трябва", изтъкна Румен Радев.

"Естествено, че има риск от дефицит и повишени цени, но ние тези разчети така и не ги видяхме. Както не видяхме и аргументирани разчети и модели за закона за енергетиката, касаещи пряко толкова важен въпрос, който касае благосъстоянието и устойчивото развитие на българската енергетика и икономика. Затова го върнах в НС за повторно обсъждане", добави държавният глава.

"В несекващите караници за влияние, за пари, за постове управляващите забравят най-важното - че носят отговорност преди всичко за сигурността и благосъстоянието на хората. Националната сигурност изисква управлението да гледа отвъд постовете, отвъд своите интереси и мандати и да върне фокуса върху истинските проблеми на обществото", каза още Радев.


Пред медии премиерът Денков каза, че това е пропагандна хватка:


"Какво тъмно има в решение на Народното събрание, което е взето през месец януари 2023 година? Какво на тъмно има по отношение на решението на Министерския съвет, което взехме днеска - то е достъпно.


Няма нищо, което да е скрито по отношение на договорите, които бяха публично подписани с Westinghouse и с фирмите, които могат да участват в строителството.


Това е някаква пропаганда хватка, която няма нищо общо с истината", коментира Денков.




Снимка: БНТ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


"Моля, не повръщайте под масите! И там има ора..." - Надпис във врачанска кръчма

към хороскоп хороскоп

водолей