Японската автомобилна индустрия

Свързани новини

08.10.2023 17:00

Японската автомобилна индустрия губи милиарди заради забраната за износ за Русия: Reuters

Видян 20032 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Решението на Япония да включи употребявани автомобили в забраната си за износ на автомобили за Русия ще струва на страната близо 2 млрд. долара, съобщи Ройтерс в понеделник, като се позова на търговски данни и участници на пазара.

Забраната за продажба на всички превозни средства, с изключение на субкомпактните, в Русия влезе в сила в началото на август, като прекъсна доходоносен канал за продажба на употребявани автомобили Toyota, Hondas и Nissan за мрежа от брокери и по-малки пристанища.

Първоначално Токио забрани износа на луксозни автомобили за засегнатата от санкции страна през април 2022 г. През юни беше добавена допълнителна забрана за продажба на тежкотоварни автомобили.


 Средната цена на употребяваните японски автомобили до 2022 г. ще достигне 8200 долара, което е повече от два пъти повече от цената през 2020 г., когато Русия е заемала около 15% от японския износ на употребявани автомобили.

Близо 150 000 употребявани японски автомобила са навлезли на руския пазар през първите осем месеца на настоящата година, което представлява половината от общия внос на автомобили втора употреба в страната, според данни на руската аналитична агенция Автостат.


Според търговски данни, цитирани от Ройтерс, цената на тези продажби се очакваше да надхвърли 1,9 млрд. долара до края на 2023 г., преди Токио да реши да наложи по-строги санкции.

В резултат на забраната японските компании, фокусирани изключително върху износа за Русия, са претърпели загуби от близо 70%, според Олеся Алексеева, координатор по логистика в SV Alliance, която е разговаряла с изданието.

Element Trading, търговец на употребявани автомобили в префектура Ниигата, която граничи с Тояма, е видял, че делът на бизнеса му в Русия се е понижил от пиковите над 50 % до под 20 %, казва изпълнителният директор Ватару Нишиваки пред информационната служба.

По предварителни данни на аукционната къща USS броят на продаваните употребявани автомобили в Япония е отбелязал огромен ръст на годишна база от над 20 % през август, докато средните продажни цени на автомобилите са отбелязали спад от 7 %.

Според главния изпълнителен директор на Nissan Leaf Ютака Хори, който заяви пред Ройтерс, че фирмата за рециклиране на батерии 4R Energy е видяла "значителен" попътен вятър от спада на цените на употребяваните автомобили, местните рециклиращи фирми са се превърнали в едни от малкото бенефициенти на спада на цените.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Съвет към мъжете:
- Ако попаднете на остров, населен само с жени и поискат да ви убият - поискайте си едно предсмъртно желание. Да ви убие най-грозната. Така ще доживеете до дълбоки старини.

 

 

към хороскоп хороскоп

рак