Стоилов го беше внесъл във ВСС в средата на юли 2021 г

Свързани новини

05.04.2022 17:13

И предложението на Янаки Стоилов за освобождаването на Гешев отива във ВСС

Видян 1653 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Висшият съдебен съвет (ВСС) ще трябва да се произнесе по още едно искане за оставката на главния прокурор Иван Гешев. Новината идва, след като същата институция откри процедура по разглеждане на министъра на правосъдието Надежда Йорданова за предсрочно отстраняване на главния обвинител.


 


Второто искане е свързано със сигнал на бившия служебен министър Янаки Стоилов, който в момента е конституционен съдия. Във вторник Върховният административен съд (ВАС) окончателно потвърди, че ВСС трябва да разгледа по същество искането на Стоилов, макар че миналото лято съдебните кадровици го отхвърлиха като недопустимо.


 


Стоилов го беше внесъл във ВСС в средата на юли 2021 г. Тогава мнозинството от членовете на съвета след няколкочасови дебати решиха изобщо да не го разгледат. Доводът им беше, че министърът на правосъдието няма правомощия да предлага отстраняване на главния прокурор.


 


Впоследствие Янаки Стоилов обжалва това решение пред Върховния административен съд и сезира Конституционния съд с въпроса дали основният закон предвижда възможност правосъдният министър да предлага на ВСС отстраняване на тримата големи.


 


В началото на февруари конституционните съдии потвърдиха, че Стоилов е имал право да отправи такова искане към съвета. На практика така те приеха, че съдебните кадровици са нарушили конституцията, отказвайки да разгледат предложението на служебния министър.


 


Междувременно ВАС пък прие на първа инстанция жалбата на Стоилов за основателна и отмени решението на ВСС, с което съветът отказа да се произнесе по искането му за отстраняване на Гешев. Впоследствие се оказа, че гражданското движение БОЕЦ също е обжалвало решението на съвета.


 


Тричленният състав на ВАС обаче прецени, че организацията няма правен интерес по казуса. Сега петчленен състав потвърждава определението на първа инстанция и искането на Стоилов се връща за разглеждане по същество във ВСС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

рак