Съгласно закона от 2021 г., наречен Закон за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите (Uyghur Forced Labor Prevention Act - UFLPA), вносът от региона Синдзян е забранен поради презумпцията, че е произведен с принудителен труд.

Свързани новини

19.02.2024 13:45

Хиляди немски луксозни автомобили са конфискувани в САЩ

Видян 415 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Хиляди луксозни автомобили на Volkswagen Group са били конфискувани от американските митници заради предполагаеми нарушения на законите за принудителния труд, съобщи Financial Times.

Няколко хиляди Аудита и около 1000 Поршета, както и няколкостотин Бентлита, са конфискувани в пристанищата на САЩ, след като властите са открили в автомобилите компонент, за който се твърди, че е произведен чрез принудителен труд в Синдзян-уйгурския автономен район в Западен Китай.

Марките за луксозни автомобили са обща собственост на Volkswagen Group. Немския автомобилен производител е решил да забави доставките, докато електронните компоненти, за които се подозира, че нарушават закона, бъдат заменени, съобщи изданието, като се позова на запознати с въпроса.

Според изданието процесът може да продължи до края на март поради броя на засегнатите автомобили.

Съгласно закона от 2021 г., наречен Закон за предотвратяване на принудителния труд на уйгурите (Uyghur Forced Labor Prevention Act - UFLPA), вносът от региона Синдзян е забранен поради презумпцията, че е произведен с принудителен труд.


Когато получим информация за рискове или потенциални нарушения на правата на човека, се стремим да ги отстраним възможно най-бързо", се казва в изявление на Volkswagen. "Веднага след като получихме информация за твърдения, свързани с един от нашите поддоставчици, започнахме да разследваме въпроса."

Това не е първият път, в който автомобилният производител е свързан с твърдения за принудителен труд в Китай. Фолксваген има предприятие в столицата на Синдзян, Урумчи, за което правозащитници изразиха загриженост във връзка с използването на принудителен труд.

Според съобщенията производителят на автомобили твърди, че не е наясно с произхода на компонентите, тъй като те са доставени от непряк доставчик. Volkswagen е предупредил американските власти веднага след като е бил уведомен, че частите идват от Западен Китай, твърди изданието.

Развитието на ситуацията идва в момент, когато Volkswagen се стреми да балансира между спадащите си продажби в Китай и желанието да увеличи присъствието си в САЩ в момент на нарастващо политическо напрежение между двете страни.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

скорпион