Хиляди мъртви риби на тайландски плаж

Свързани новини

23.06.2023 15:37

Хиляди мъртви риби на тайландски плаж

Видян 401 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Експерт заяви, че изменението на климата може да е стимулирало цъфтежа на планктона, който в четвъртък е довел до изхвърлянето на хиляди мъртви риби на около 4-километров плаж в южната провинция Чумфон в Тайланд, предаде CNN

Тон Тхамронгнавасават, заместник-декан на Факултета по рибарство към университета "Касетсарт", обяснява смъртта на рибите с цъфтежа - естествено явление, което намалява нивата на кислород във водата и води до задушаване на рибите.

"Различни природни явления, като избелване на коралите или цъфтеж на планктона, се случват естествено от хиляди до десетки хиляди години. Когато обаче настъпи глобално затопляне, то засилва и увеличава честотата на съществуващите явления", каза той.

Според местните власти цъфтежът на планктона се случва веднъж или два пъти годишно и обикновено продължава два до три дни.

Длъжностните лица са събрали морска вода за по-нататъшна оценка и анализ.


Тази година морските топлинни вълни предизвикват все по-голяма загриженост в световен мащаб.


По данни на британската метеорологична служба глобалните температури на морската повърхност през април и май са били най-високите в историята за тези месеци, като според нея причината за това е както появата на естественото климатично явление Ел Ниньо, което оказва влияние върху затоплянето в световен мащаб, така и предизвиканото от човека изменение на климата, което означава по-високи температури на океаните и сушата.

Този месец хиляди мъртви риби бяха изхвърлени на плажовете в Тексас, а експертите предупреждават за цъфтеж на водораслите по британското крайбрежие в резултат на повишаването на температурата на морето.

В Южна Калифорния стотици делфини и морски лъвове изплуват на плажовете мъртви или болни на фона на цъфтеж на токсични водорасли. Макар че цъфтежът на водораслите в Калифорния беше причинен по-скоро от силното крайбрежно вълнение, отколкото от високите температури, учените твърдят, че изменението на климата вероятно ще увеличи цъфтежа на токсични водорасли, тъй като някои от тях процъфтяват в топли води.

"Независимо дали става въпрос за Австралия и места като Големия бариерен риф или дори места в Англия, които в момента изпитват доста силни морски горещини, това наистина ще бъде пагубно за местните екосистеми", казва Сара Пъркинс-Киркпатрик, климатолог от Университета на Нов Южен Уелс в Австралия.


 Снимка: Ройтерс


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

-Какво прави феминистката, когато чуе хубав виц?
-Смее се под мустак…

 

към хороскоп хороскоп

лъв