Хазната е на червено

Свързани новини

09.10.2023 09:24

Хазната е на червено, без поне 4 млрд. кредит няма да се оправим: Експертите

Видян 6390 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

След като приключи положителният за бюджета ефект от източването на 2 млрд. лв., което финансовият министър наложи на Българския енергиен холдинг, ВМЗ, Компания Индустриални зони и другите държавни предприятия, като им отне 100% от печалбата и от възможността да инвестират в нови мощности, което е пагубно особено в енергетиката, но и в единствения ни растящ експортен отрасъл – оръжията, бюджетът е на червено.


Дупката е над 2 млрд.лв. по оценки на бившия вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков и на експерта Пламен Данаилов, като по оценки на БНБ поне 1,8 млрд.лв. по-малко са събрани само от основния пълнещ хазната ДДС – данък добавена стойност. И това на фона на увеличената с 1000 лв. (до министерска) заплата на шефа на НАП Р. Спецов, декларирал непостижим математически според доходите му апартамент за над 1 млн. лв. в Дубай.


Към тази неприятна информация се добавя почти 100-процентовата загуба на втория транш от Плана за възстановяване и устойчивост, който повече от четири месеца това правителство на може да накара да заработи, нито пък да дисциплинира депутатите от мнозинството на ППДБ-ГЕРБ-ДПС да гласуват необходимите за задействането му закони. Става дума за 10 поправки, които не могат да се постигнат за 6 месеца „работа” на този парламент.


Както напомни евродепутатът Сергей Станишев в интервю за България он еър, в петък народните представители на Сглобката сами игнорираха един от възловите проекти за закони, които са необходими за усвояването на втората порция пари по Плана. Вместо да го гледат, излизат във ваканция, както каза той. А ние напомняме, че само преди 39 дни депутатите се завърнаха от лятната си почивка.


Цената на 10-те поправки в закони е 1,4 млрд.лв., които са записани в без друго рисковия бюджет на Асен Василев като задължителни за получаване, за да излезе балансът на хазната. А оттам и дефицит под 3%, който пък е необходимо условие за приемане в Еврозоната. Траншът е 1 от 5-те приоритета, записани от кабинета Денков, заедно с другите, които няма да изпълни, като Шенген и Еврозоната.


Изводът на експертите от БНБ е, че страната се нуждае до дни или най-много две-три седмици от спешен заем в размер не по-малко от 4 млрд.лв., за да не спре да плаща.
„Парите ги няма! Свършиха!”, както обобщи през уикенда лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.


Радостина Тонева


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Диня и жена не се избират. Това си е чист късмет!

към хороскоп хороскоп

везни