Свързани новини

09.08.2018 12:18

Хашим Тачи иска корекция на границите

Видян 1354 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


 Искането на албанските представители от Медведжа, Прешево и Буяновац да се присъединят към Косово трябва да бъде представено в Брюксел и решението е в "корекция на границите", заяви президентът на Косово Хашим Тачи, цитиран от сръбската държавна телевизия РТС.
„Искането на политическите лидери от Медведжа, Прешево и Буяновац е институционализирано и ще го представя в Брюксел. Ще бъде много трудно, почти невъзможно, трябва ни чудо, но дори и да не постигнем нищо, поне сме опитали. Не бива да изпускаме този момент“, цитира думите на Тачи РТС.
По време на пресконференцията държавният глава уточни, че сливането на Прешевската долина с Косово не означава разделяне на най-младата балканска държава, размяна на територии между Прищина и Белград, нито автономия за сърбите в Северно Косово, а само „корекция на границата“, предава „Радио и телевизия Косово 2“ (RTK 2).



„Корекцията на границите предвижда цялостно присъединяване на Прешево, Медведжа и Буяновац към Косово. Това би било прозрачен и отговорен мирен процес между Косово и Сърбия. Ако двете страни са съгласни с това, никой няма да може да се противопостави. Ако трябва, Косово ще промени своята Конституция в случай на присъединяване на Прешевската долина“, поясни Тачи, предаде Фокус.


По неговите думи, въпросният район до момента е напуснат от около 12 хиляди души, които са отишли основно в Косово. Той посочи още, че 98% от гражданите на Прешево, Медведжа и Буяновац искат да се присъединят към Косово и тяхната воля трябва да бъде зачетена.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Който търси, разхвърля

към хороскоп хороскоп

рак

Обърнете особено внимание на взимоотношенията си днес

Обърнете особено внимание на взимоотношенията си