Свързани новини

27.05.2014 17:14

Губим 40 млн. лв. европари за култура?

Видян 1384 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България рискува да загуби 40 млн. лв., предоставени от европейските фондове за култура, съобщи на пресконференция вчера депутатът от ГЕРБ и бивш регионален министър Лиляна Павлова. Парите от ЕС са дадени за няколко проекта, които обаче не се придвижват и стоят замразени.


 


Сред проблемните шест проекта е популярният като Българския Лувър Национален музеен комплекс, за който Европа даде 28 млн.  лв. “Той обаче остава затворен, а  министърът на културата Петър Стоянович отказва да пусне в експлоатация с мотива, че това било абсудрен проект и нямало с какво да напълни залите му”, каза Павлова. Както 19 минути разкри, през есента Стоянович назначи протестърката Ярослава Бубнова за шеф на въпросния Лувър. Изкуствоведката, която преди това гордо се снимаше с плаката „Мразя ви безплатно“ стана директор на несъществуващия музей и с това омразата й към властта секна. За съжаление обаче и музеят не тръгна. Според Лиляна Павлова, Лувърът стои готов, неизползваем от една година и само процедурни, бюрократични дейности пречат на неговото отваряне.


 


Другият застрашен проект е този за Ларгото и античния комплекс Сердика в центъра на София. За него са заделени 16 млн. лв., но към момента са усвоени едва 4 млн. лв. Проектът е замразен и по него нищо не се случва, коментира представителят на ГЕРБ. Близо две години археологични находки край  Ларгото стоят обвити в найлони вместо да бъдат експонирани и консервирани.


 


Неприятности с Брюксел ще ни донесе и ремонтът на Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК), чиято сграда в Модерно предградие в София бе ремонтирана с над 2 млн. лв., но от миналия октомври стои празна. Според представителката на ГЕРБ виновни за това са директорката на училището и  настоятелството, които искат гимназията да остане в сградата на бившето 13-о училище до Женския пазар в центъра на София. След скандали с неспазена заповед на Стоянович за връщане на училището, решението на проблема бе отложено. Това бавене ни заплашва от загуба на средства.


 


Сред забавените проекти по думите на Павлова са и ремонтът на театъра в Шумен, Резерват Трапезица във Велико Търново и др.


 


Тя уточни, че при управлението на правителството на ГЕРБ са били договорени 80 млн. лв. европейско финансиране за 37 проекта за развитие и ремонт на културната инфраструктура.


 


"Има изключителен риск, защото срокът за усвояване по някои проекти вече изтече, други са удължени, но най-крайният срок, дори да се удължат сроковете, е краят на 2015 г.", заяви тя и уточни, че ако проектите не бъдат завършени, България е длъжна да върне парите.


 


 


Вежди Рашидов, министър на културата в кабинета на Бойко Борисов, показа снимки от началото на ремонтните работи в т.нар. Български Лувър и актуални снимки на завършения музей. Една година Българският Лувър" не върви и ако продължаваме да се бавим, ще загубим европейски средства, подчерта той. По думите му управляващите не го откривали, защото ще трябва да признаят, че заслугата за музея е на Рашидов. "Заслугата е наша, изстрадахме я и няма да я подаря", каза той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

Кирил Петков спасил Бойко Борисов. За благодарност Бойко извадил спестовна книжка и му я дал.


 

- Но аз не мога да тегля от нея!


 

- Нищо, ще внасяш!

към хороскоп хороскоп

везни