Свързани новини

10.07.2021 12:03

Граждани алармират ЦИК за риск от фалшификации на вота

Видян 1001 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Група граждани огласиха резултатите от анализа на хардуера и софтуера на машините „Смартматик“, с които ще гласуваме на 11 юли. Анализът е направен от програмисти начело с д-р Христо Лафчиев, обявиха от ТВ АЛФА. Експертите са изпратили отворено писмо до ЦИК, подписано от 4 партии – ПП АТАКА, ПП ВЪЗРАЖДАНЕ,  ПП СВОБОДА и ПП МИР, както и от Българския родителски централен комитет (БРЦК). Но тъй като ЦИК не е реагирала в продължение на няколко дни, в събота те дадоха пресконференция пред входа на институцията.

Най-тревожният факт е, че машините на „Смартматик“ не са проверявани за функционална и киберсигурност. Тестове не са провеждани.

Трите институции, на които ЦИК е възложила оценяване на съответствието на машините, Български институт по стандартизация,

Български институт по метрология и Държавна агенция „Електронно управление“, не са провели никакви тестове. Те са изчели сертификатите за качество, издадени от „трети страни“, сред които екзотични институции и частни фирми като например тайванската

Xindian Laboratory, Taiwan (R.O.C.). Установено е, че машините нямат външна антена. Но това не означава, че не позволяват проследяване на вота в реално време и фалшифицирането му в хода на изборния ден, тъй като тези машини имат вградена антенна функция. Не е установено дали данните от протокола, който машината генерира в 20:00 ч. на изборния ден, съвпадат с данните от разписките, които всеки избирател получава и пуска в урната. ЦИК не разреши на Секционните комисии да преброят подадените гласове в разписките и да ги сравнят с данните от протокола. Д-р Лафчиев изброи и много други пропуски и липси, доказващи, че ЦИК е осигурила богати възможности за фалшифициране на вота.

Волен Сидеров, общественик и публицист, призова ЦИК да издаде инструкции, с които да въведе проверка на подадените гласове според разписките в урната и според протокола, генериран от машината.

Магдалена Ташева, журналист, изрази опасения, че назначената от президента Радев ЦИК е възложила на американската компания „Смартматик“ да определи резултатите от изборите в България.

Д-р Христо Лафчиев попита риторично въз основа на какви критерии е била избрана дискредитираната с фалшификации компания „Смартматик“, а е била отхвърлена офертата на БАН, която има разработен хардуер и софтуер за избори и която се подчинява на българските закони, за разлика от „Смартматик“.  


Купуването и продаването на гласове е престъпление


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

риби