Практически опит с новото търсене в Google

Свързани новини

11.05.2023 14:26

Google въвежда чат с изкуствен интелект, за да отговаря на въпроси, на които "никога не сте си мислили, че Search може да отговори"

Видян 1579 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Google придвижва напред плановете си за въвеждане на функции за чат с изкуствен интелект в основната си търсачка, като се стреми да бъде в крак с вълната от нови инструменти за изкуствен интелект, които могат да застрашат господстващото положение на компанията в интернет за първи път от десетилетия насам.

В сряда компанията съобщи, че представя следващата еволюция на Google Search, която ще използва чатбот с изкуствен интелект, за да отговаря на въпроси, на които "никога не сте си мислили, че Search може да отговори", и да помага на потребителите да получат желаната от тях информация по-бързо от всякога.

С актуализацията външният вид и усещането на резултатите от търсенето в Google ще бъдат забележимо различни. Когато потребителите въвеждат запитване в основната лента за търсене, те автоматично ще виждат изскачащ прозорец с отговор, генериран от AI, в допълнение към показването на традиционните резултати.

Потребителите вече могат да се запишат в списъка на чакащите за новото търсене на Google, което ще стартира първо в САЩ, чрез приложението на Google или десктоп браузъра Chrome. Според компанията ограничен брой потребители ще имат достъп до него през следващите седмици.

Актуализациите бяха представени по време на I/O - годишното събитие за разработчици на компанията, което беше фокусирано върху комбинация от продукти с изкуствен интелект и хардуер. По време на събитието Google обяви и PaLM 2 - най-новия си езиков модел с изкуствен интелект, който ще се конкурира с GPT-4 на създателя на ChatGPT OpenAI. Това е голяма стъпка напред за технологията, която захранва продуктите на компанията за изкуствен интелект и обещава да бъде по-добра в логиката, здравия разум и математиката. Освен това тя може да генерира специализиран код на различни езици за програмиране.

Тези стъпки идват в момент, когато съперниците на Google, включително Microsoft, се надпреварват да разработват и внедряват функции на ИИ в търсачките и инструментите за продуктивност след вирусния успех на ChatGPT. Съобщава се, че огромното внимание към ChatGPT е накарало ръководството на Google да обяви "червен код" за бизнеса си с търсене.


В допълнение към промените в търсенето Google разширява достъпа до съществуващия си чатбот Bard, който работи извън търсачката и може да помага на потребителите да изпълняват задачи като очертаване и писане на проекти на есета, планиране на бебешко парти на приятел и получаване на идеи за обяд въз основа на това какво има в хладилника. Инструментът, който досега беше достъпен за ранни потребители чрез списък с чакащи само в САЩ, скоро ще бъде достъпен за всички потребители в 120 държави и на 40 езика.

Google пуска и разширения за Bard от собствените си услуги, като Gmail, Sheets и Docs, които позволяват на потребителите да задават въпроси и да си сътрудничат с чатбота в рамките на приложенията, които използват.

Но включването на чатботове с изкуствен интелект е свързано с някои рискове. Тези инструменти предизвикват опасения относно тона и точността, последното от които е от особено значение за онлайн търсачката, която отдавна е крайъгълен камък на бизнеса на Google.


Практически опит с новото търсене в Google

По време на виртуалната демонстрация на инструмента, организирана от CNN преди обявяването му в сряда, инструментът за търсене с изкуствен интелект отговори за няколко секунди на въпросите защо пчелите са толкова важни за нашата екосистема, дали хотел Sound в Портланд, Орегон, разполага с велосипеди Peloton (разполага) и кои са местните детски лагери по шахмат.

Инструментът сканира уебсайтове, извлича свързана информация и я подрежда в горната част на страницата с резултати, като подчертава източниците в раздел встрани.

Но той не е съвършен; при едно търсене на "най-добрите пицарии в Ню Йорк" резултатите бяха попълнени с ресторанти от Сан Франциско.

Кати Едуардс, вицепрезидент на Google за търсенето, заяви пред CNN, че все още е "много рано" и компанията ще продължи да прави промени през следващите седмици и месеци.

"Наистина искаме да се учим и ... и да изгладим слабостите", каза Едуардс. "Не искаме да предоставяме това изживяване на всички, докато не сме сигурни, че сме го овладели."

За разлика от други чатботове, като ChatGPT, инструмента My AI на Snapchat и Bard, инструментът за търсене на Google умишлено е лишен от "личност".

"Взехме съзнателно решение той да отразява само информацията в интернет", казва Едуардс. "Той няма да отговаря с "Аз мисля" или да изразява мнение за нещата. Това не е нещо, което се усеща като много други чатботове там."

Но този избор може да доведе до шокиращо преживяване, ако сте прекарали месеци в използване на други инструменти. Когато CNN попита инструмента на Google за предложения как да се балансира работата и живота с деца у дома, той не предложи думи на съпричастност или връзка с ежедневното жонглиране, за разлика от други чатботове.


Новото търсене в Google предлага и функцията "Перспективи", която показва какво купуват или за какво мислят други хора, и включва това в резултатите. Друг инструмент, наречен About This Image (За това изображение), разбира факти за дадено изображение, така че потребителите могат да задават въпроси за това кога Google е видял за първи път снимката и дали тя се появява на други уебсайтове. Функцията има за цел да осигури "ниво на разбиране на изображението, а не да го приема за чиста монета", каза Едуардс.

"25-годишно пътуване за търсенето"

Тези усилия подчертават ангажимента на Google да продължи напред с изкуствения интелект, въпреки че технологията, която стои зад него, предизвиква опасения.

През март Google беше призована, след като демонстрационна версия на Bard даде неточен отговор на въпрос за телескоп. В този ден акциите на компанията майка на Google - Alphabet, паднаха със 7,7 %, като изтриха 100 млрд. долара от пазарната ѝ стойност.

Чатботът с изкуствен интелект на Microsoft също беше упрекнат за грешки, допуснати в демонстрационна версия.

Подобно на ChatGPT, новите Google Search и Bard са изградени на базата на голям езиков модел. Те се обучават на огромни масиви от данни онлайн, за да генерират убедителни отговори на запитванията на потребителите, но тези инструменти са известни и с това, че грешат в отговорите или ги "халюцинират".

Преди това Google заяви пред CNN, че Bard ще служи като отделно, допълващо изживяване към Google Search и планира "обмислено" да добави големи езикови модели към търсенето "по по-задълбочен начин" в по-късен момент.

"Ние сме на 25-годишно пътешествие за търсенето, а то все още остава толкова нерешен проблем", каза Едуардс. "Следващата дълга дъга, която ще се измерва в десетилетия, ще бъде тази, така че искаме да бъдем смели, но искаме да бъдем отговорни и да го направим правилно."


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

везни