Подали сме сигнали и питания до Прокуратурата и до всички държавни институции, имащи отношение и носещи отговорност за случващото се с монумента в Княжеската градина, каза председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС

Свързани новини

15.12.2023 14:54

Главният архитект не е одобрявал проект за ремонт на Паметника на Съветската армия: Иван Таков

Видян 1294 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Подали сме сигнали и питания до Прокуратурата и до всички държавни институции, имащи отношение и носещи отговорност за случващото се с монумента в Княжеската градина, каза председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС

Главният архитект на София Здравко Здравков не е одобрявал проект за ремонт на Паметника на Съветската армия. Това става ясно от отговор, който той дава на отправен въпрос от Иван Таков, председател на БСП - София и на групата на Местна коалиция "БСП за България" в СОС. Лидерът на столичните социалисти подаде заявлението по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ) още на 12-ти декември, часове след като започна подготовката за демонтажа на монумента в Княжеската градина.

"В отговора си арх. Здравков твърди, че още на 20-ти март е наредил на Областния управител да предприеме незабавни действия по премахване на разместените и компрометирани облицовъчни плочи с надписа от паметника и ограничаване на достъпа до обекта. В заповедта му е определен 14-дневен срок за доброволно изпълнение. Тази негова заповед е обжалвана от Областния управител, но е останала в сила, предприети са и последващите действия за принудително изпълнение, каза Иван Таков. - Конкретно на моя въпрос за издаване на разрешение за строеж за ремонт на Паметника на Съветската армия, арх. Здравков ме уведомява, че в НАГ не се съхраняват данни за одобрени проекти и налично разрешително за строеж. И прехвърля топката към главния архитект на район "Средец".

Според Иван Таков това означава, че в конкретния случай решението за нарязване на Паметника на Съветската армия е било взето на ниво районна администрация и Областна управа. "От една страна Областната управа не се съобразява със заповедта на главния архитект на Столична община за ремонт на плочите и не я изпълнява, а от друга го заобикаля и взима решение за нарязване на парчета на културно-историческо наследство единствено с разрешението на главния архитект на район "Средец", коментира Иван Таков. - Това е скандално самоуправство!".

Лидерът на столичните социалисти добави, че отговорът на главния архитект е първият официален документ от държавна институция, който получава на отправено негово питане по темата за Паметника на Съветската армия от деня, в който започнаха действията по демонтажа.

Иван Таков припомни, че е изпратил сигнали до всички институции, имащи отношение и носещи отговорност за случващото се в Княжеската градина. В писмо до министъра на културата Кръстю Кръстев той настоява да получи информация за това дали е налице съгласуван с него или с посочено от него длъжностно лице по реда на чл. 14, ал. 1, т. 13, буква "В" от ЗКН, инвестиционен проект за демонтажа или преместването на фигурите от монумента "Паметник на Съветската армия". Освен това дали е налице решение по реда на чл. 14, ал. 3 от ЗКН на Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства, създаден към министъра на културата, на дейностите по демонтаж и преместване на фигурите от монумента "Паметник на Съветската армия". Третият въпрос към министъра на културата е дали са предприети действия по реда на разпоредбата на чл. 200д. от ЗКН за налагане на съответните санкции, при условие че не са налице съгласуване и решение на специализирания съвет по изобразителни изкуства.

Иван Таков е подал сигнали и до изпълняващия функцията главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, както и до административния ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова и на Софийска районна прокуратура Невена Зартова. В тях той настоява да бъде извършена незабавна прокурорска проверка относно законността на действията на длъжностни лица от Областна администрация - гр. София, свързани с демонтажа и преместването на фигурите от Паметника на Съветската армия.

"Сезирах също така и РДНСК с настояване да бъде направена проверка, която да установи дали са налице всички изискуеми документи за извършване на ремонта на Паметника на Съветската армия, поясни Иван Таков. - В писмо до министъра на вътрешните работи Калин Стоянов настоявам той да предостави информация на какво основание и срещу какви сигнали и информация дейностите по демонтаж на фигурите от Паметника на Съветската армия се охраняват от впечатляващо голям брой служители на МВР".

Още два сигнала до институции е пуснал Иван Таков. От Главна инспекция по труда за това да бъде направена проверка дали са налице всички изискуеми документи, съгласно действащото в страната трудово законодателство по отношение на работниците, наети да нарежат Паметника на Съветската армия. Сигнал до ГИТ с подобни искания подаде и общинският съветник Ваня Григорова.

Иван Таков очаква от заместник-председателя на УС на Националното научно-техническо дружество по дефектоскопия (ННТДД) Юрий Данев да получи обяснение каква следва да е процедурата, технологичните стъпки и изисквания по законното техническо обследване с методите на контрола без разрушаване, както и с разрушителни методи на съществуващите едрогабаритни метални (бронзови) композиции (паметници), монтирани на железобетонни основи, каквито в случая са бронзовите фигури и барелефи на монумента "Паметник на Съветската армия" - собственост на българската държава. Освен това какви специалисти и с познания в какви области следва да участват в законното техническо обследване.








Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

риби