Мярката има за цел да служи като "ранно предупреждение" за потенциално прекъсване или спиране на енергийните доставки от Русия

Свързани новини

30.03.2022 13:23

Германия задейства газов план за извънредни ситуации

Видян 1313 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Във вторник Германия задейства плана си за извънредни ситуации с газ. Мярката има за цел да служи като "ранно предупреждение" за потенциално прекъсване или спиране на енергийните доставки от Русия.




Този ход беше предприет преди 31 март - крайният срок, в който на Русия трябва да започне да се плаща за газ в рубли, вместо в долари и евро. Ходът на Берлин е първият от тристепенна маневра, която включва нива на ранно предупреждение, тревога и извънредна ситуация.




Германският министър на икономиката Роберт Хабек заяви, че доставките на газ засега са гарантирани, но подчерта необходимостта от "засилване на предпазните мерки, за да бъдем подготвени за ескалация от руска страна".


 


 


Специален "кризисен екип", съставен от представители на министерството и на промишлеността, се събра, за да следи отблизо ситуацията, "така че при необходимост да бъдат предприети допълнителни мерки за повишаване на сигурността на доставките", се казва в изявление на министъра.




Москва заяви, че вече няма нужда от чуждестранна валута, след като резервите на централната ѝ банка бяха замразени на Запад като част от драконовските санкции в отговор на военната атака срещу Украйна.




ЕС и Г-7 отхвърлиха идеята за плащане в рубли, като Хабек потвърди тази позиция в сряда. "Няма да приемем [едностранно] нарушаване на договорите", каза той пред журналиста, като добави, че германските компании също са против използването на рублата.


 


Във вторник говорителят на Кремъл Дмитрий Песков даде да се разбере, че Русия няма намерение да доставя газ на Европа безплатно.


Същия ден водещите германски индустриални профсъюзи - IG Metall, IGBCE и IG Bau - се събраха на пресконференция, за да предупредят, че последиците от спирането на руския газ ще бъдат "не само намалено работно време и загуба на работни места, но и бърз срив на промишлените производствени вериги в Европа - с последици за целия свят".


Понастоящем Германия купува повече от половината от изкопаемите си горива от Русия. Но след военната операция на Москва в Украйна Берлин обяви плановете си да намали зависимостта си от руската енергия. По-рано Хабек заяви, че Германия ще може да се справи без петрол и въглища от Русия до края на 2022 г. , а без газ - до 2024 г.
 
 
 

 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв