Според вицеканцлера и министър на икономиката Роберт Хабек този ход ще има "огромни последици" за плановете на Германия за енергиен преход и зелено производство, тъй като ще засегне проекти като разширяването на водородната инфраструктура и зарядните станции за електромобили.

Свързани новини

25.11.2023 07:56

Германия спира разходите за нови зелени проекти: Bloomberg

Видян 8111 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Немското министерство на финансите наложи извънредно замразяване на разходите, след като висшият съд на страната забрани използването на пандемични помощи за финансиране на екологични инициативи, съобщи Bloomberg.

Миналата седмица Конституционният съд постанови, че пренасочването на 60 млрд. евро (65,2 млрд. долара) от неизползваните дългови разрешения, предназначени за справяне с пандемията от Ковида-19, към правителствения Фонд за климата и трансформацията нарушава конституционното право.

В понеделник Министерството на финансите "замрази почти всички нови разрешения за разходи за тази година, тъй като се опитва да определи по-широките и дългосрочни последици", заявиха правителствени служители пред Блумбърг.

Съгласно решението съществуващите задължения ще продължат да се изпълняват, но не се разрешава поемането на нови. Новите задължения могат да бъдат деблокирани само в изключителни случаи, посочва съдът.

Според вицеканцлера и министър на икономиката Роберт Хабек този ход ще има "огромни последици" за плановете на Германия за енергиен преход и зелено производство, тъй като ще засегне проекти като разширяването на водородната инфраструктура и зарядните станции за електромобили.


Сред застрашените инициативи е и правителствената подкрепа за "зелено" производство, включително стоманодобивната промишленост, както и за развитието на слънчевата енергия, добави той.

Според Хабек решението поставя под въпрос използването на стотици милиарди евро финансиране от специални фондове, които не са част от федералния бюджет, включително тези, с които се плащат мерки за облекчаване на тежестта от високите цени на енергията за домакинствата и предприятията. Германия разполага с 29 такива извънбюджетни фонда на стойност около 870 млрд. евро.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

лъв