Свързани новини

16.11.2021 16:02

Германия предизвика скок на газа с нови пречки пред Северен поток 2

Видян 1384 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Пълният с газ Северен поток 2 най-вероятно няма да може да тръгне преди Коледа или най-късно в средата на януари, когато изтича законовият 4-месечен срок за сертифициране, стана ясно, след като немският КЕВР, наречен Bundesnetzagentur преустанови процеса по сертифициране на руския газопровод Северен поток 2, съобщава Handelsblatt. Благодарение на това цената на газа скочи с 12% след спада от 7% в петък. Ударът е по всички европейски потребители.

Новото искане на Германия към консорциума от нейни и руски фирми, които участват в проекта е регистрацията на компанията – инвеститор да се премести от Швейцария в Берлин. Точното определение е: „само, ако този оператор е организиран в правна форма, съгласно немското законодателство“.
Nord Stream 2 веднага се е съгласила да създаде дъщерно дружество в Германия, което да управлява немската част от газопровода, изтъква регулаторът.
Той обаче е продължил с изнудването: „Процедурата по сертифициране остава спряна, докато основните активи и човешки ресурси не бъдат прехвърлени към дъщерното дружество“, добавят от Bundesnetzagentur.

След като това бъде извършено, процесът по сертифициране ще се възобнови. Според немското законодателство регулаторът разполага с четири месеца, за да прегледа документацията и да вземе решение дали да одобри газопровода, които текат от септември, когато той беше завършен в първата му половина, т.е. най-късно в първата половина на януари – в най-лютата зима, ЕС щеше да има достатъчно газ и нямаше да има предпоставки за ръст на цените , а за спад. Отлагането е много лоша новина, защото изпълнението на ултиматумите на Берлин ще отнеме вероятно седмици, ако не и месеци. През това време ще дойде ново правителство в Германия с участието на Зелените, а те са противници на Северен поток 2.
Благото на европейските потребители, в т.ч ние, и пълнотата на техните джобове явно не са от първостепенно значение, а всички ние сме пленници на волята на немския регулатор, понеже по решение на миналата Европейска комисия на Юнкер с вице по финансите Кристалина Георгиева, преминахме към пазарни цени на синьото гориво, които са пряко свързани по котировки с пускането и спирането на Северен поток 2.


Илиян Костадинов



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

- Каква е разликата между мъжа и микровълновата печка?

  Никаква, след 30 секунди всичко е готово.

                 

към хороскоп хороскоп

лъв