През първите шест месеца на годината Германия трябваше да увеличи вноса на електроенергия

Свързани новини

08.07.2023 07:07

Германия е принудена да разчита на вносна електроенергия: Bild

Видян 14863 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

През първите шест месеца на годината Германия трябваше да увеличи вноса на електроенергия, след като правителството реши да затвори последните останали атомни електроцентрали в страната в полза на възобновяемите енергийни източници, съобщи вестник Bild.

От 1 януари до 12 юни най-голямата икономика в ЕС е разчитала на доставки на електроенергия от съседни държави, посочва изданието, като се позовава на отговора на кабинета на парламентарно запитване.

В доклада се посочва, че Германия вече не може да задоволява нуждите си с произведена в страната електроенергия поради "катастрофата" на политиката за зелена енергия, при която бяха затворени ядрени централи в полза на възобновяемите енергийни източници. Сега Берлин разчита на внос на електроенергия, произведена във френски атомни съоръжения, и на доставки, генерирани във въглищни централи в Чешката република.

"Според публично достъпните данни Германия се е превърнала от износител на електроенергия във вносител. Това най-вероятно се дължи на отказа от атомните електроцентрали", твърди енергийният експерт Андре Тес.


По-рано ръководители на германската промишленост алармираха за предстоящ недостиг на електроенергия, който би могъл да застраши конкурентоспособността на Германия като индустриален център.


Като индустриално място Германия има сериозен проблем. Не разполагаме с толкова енергия, колкото ни е необходима", предупреди миналия месец ръководителят на енергийната компания RWE Маркус Кребер.

"Този недостиг води до високи цени и по този начин до основателни опасения за конкурентоспособността", каза той и добави: "виждаме първите признаци на деиндустриализация".

Германия пое ангажимент да се откаже от ядрената енергия след катастрофата в японската АЕЦ "Фукушима" през 2011 г. През април Берлин затвори последните си три атомни електроцентрали, слагайки край на шестгодишната ядрена програма в полза на изцяло възобновяемо производство на електроенергия до 2035 г.

Първоначалният план предвиждаше през преходния период да се използва повече руски газ по газопроводите "Северен поток", които бяха изградени за доставка на евтино гориво от Русия. Преди конфликта в Украйна Германия задоволяваше до 40% от нуждите си с газ от санкционираната страна. Саботажът на газопроводите и западните санкции, наложени на Москва, обаче накараха Берлин да потърси алтернативни доставки.

През миналата година Берлин замени част от руския газ с внос на втечнен природен газ от САЩ и Близкия изток. Икономисти обаче предупреждават, че на Германия ще й трябват години, за да замени напълно руските доставки с други източници на енергия.


 


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

рак