Освен това, отбеляза Фуест, публичните и частните инвестиции са възпрепятствани от прекалено сложни процедури за планиране, ограничителни разпоредби и бюрокрация, които трябва да бъдат опростени от правителството.

Свързани новини

09.09.2023 07:09

Германия е изправена пред края на икономическия бум: El Pais

Видян 2876 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Десетилетията на просперитет на Германия, които я превърнаха в една от най-големите икономики в света, са към своя край, твърди испанският вестник El Pais, позовавайки се на анализатори.

Според данните, публикувани от Международния валутен фонд през юли, Германия ще бъде единствената голяма икономика, която няма да отбележи растеж през тази година, като се очаква нейният БВП да намалее с 0,3 %.

Германският модел зависи от конкурентоспособността на разходите, технологичното лидерство в промишлеността и геополитическата стабилност, а "всички те са изчезнали", смята журналистът Волфганг Мюнхау, цитиран от вестника.

"Това, което се появи сега, е криза с цените на енергията, нови геополитически разделения и технологични сътресения, които поставят екзистенциални въпроси за бъдещето на модела", казва Мюнхау и добавя, че светът около Германия се е променил напълно.

От началото на 2000 г. страната се радва на непрекъснат силен растеж, дължащ се на високите нива на заетост и външното търсене от страна на бързоразвиващи се икономики като Китай. Производственият сектор на Германия, който е в основата на икономиката, процъфтява от 2003 г. насам, подхранван от евтината енергия от Русия и евтината работна ръка от Източна Европа.


Очаква се Германия да продължи да разчита на огромно ниво на износ и внос, "но индустриите, които бяха успешни през последните две десетилетия, а именно химическата и автомобилната, няма да играят същата роля в бъдеще", казва пред El Pais Клеменс Фюст, директор на Института за икономически изследвания "Лайбниц" (IFO).

Според Карстен Бржески, ръководител на ING за Германия и Еврозоната, Китай - макар и все още да внася германски продукти - също се е превърнал в силен съперник.

Експертът добави, че предизвикателствата, свързани с пандемиите, заедно с геополитическото напрежение са променили света, но и че Германия не е успяла да инвестира и да осъществи нови реформи навреме.

Освен това, отбеляза Фуест, публичните и частните инвестиции са възпрепятствани от прекалено сложни процедури за планиране, ограничителни разпоредби и бюрокрация, които трябва да бъдат опростени от правителството.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

скорпион