Свързани новини

03.05.2017 16:17

Герджиков с еврофондове, колкото ББ2 за година

Видян 2732 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

България е усвоила само 1,5 милиарда лева от 15 млрд. лв. еврофондове за „новия” програмен период 2014-2020 г., на който сме в средата. Така служебният кабинет на Герджиков за няма 100 дни реализира толкова, колкото Борисов 2 за година управление.


Това показва Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС (ИСУН). Важно е да се отбележи, че заради некадърността и нередностите, констатирани неведнъж и от Европейската комисия на досегашния шеф на Държавен фонд Земеделие и нов агроминистър Порожанов, няма никакви данни какво се случва с ресорните програми. А те са най-богатите от всички. Истината е, че просто нищо не се случва – вървят трохи, а усвояването е около нулата.


За седемте години Брюксел ни дава достъп до над 15 милиарда лева финансиране по 12 оперативни програми, като към 2 май 2017 година страната ни е стигнала общо до 9,02% изпълнение. Договорените средства са 40,35% или над 7,1 млрд. лева, а получените траншове са за общо 10,04%.


По три от оперативните програми – фонд Убежище, миграция и интеграция, Програма за морско дело и рибарство и фонд Вътрешна сигурност, процентът на изпълнение е почти нулев, логично идва и фактът, че все още страната ни не е получила нито стотинка по тях.


България обаче е отличник по програмата Инициатива за малки и средни предприятия, която е с бюджет 199,4 млн. лв., договорените средства са 100%, а платените стигат 90%, както 19 минути вече е писал. Ако не беше тази програма, общият процент на усвояване щеше да падне под 7%.


Нещата при оперативна програма Иновации и конкурентоспособност изглеждат така – общият достъп до европейските пари е за над 2,1 млрд. лева, а от тях сме договорили 43%, или малко над 1 млрд. лева. 14,40% е изпълнението по програмата, а изплатените средства са малко над 285 млн. лв.


Зле върви усвояването на пари по оперативна програма Околна среда процентът на изпълнение е едва 2,83 на сто, нищо че ГЕРБ бая лъга по време на кампанията колко чудесно върви тя. Сега, като капак, получаваме нов екоминистър – математик.


Ниска остава и успеваемостта на страната ни по програма Добро управление, където България може да усвои 558 млн. лв., но процентът на изпълнение е 2,95, а получените средства от Брюксел са малко над 33 млн. лв.


Статистиката не е добра и за оперативна програма Наука и образование за интелигентен растеж – първата отворена, която бе стартирана още от Орешарски през 2014 г., където при договорени над 24% страната ни е изпълнила едва 3,52% от работата, а парите, които сме усвоили, са 54 млн. лева при достъпни над 1,1 млрд. лева общо до 2020 година.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

близнаци