Да обсъдим спокойно възможността за един кабинет, който да има политическа подкрепа. Целта на тази среща е да обсъдим приоритетите, които могат да ни обединят”. Това заяви номинираният за премиер академик Николай Денков в началото на срещата с представители на БСП, ГЕРБ, ДБ и ДПС в петък.

Свързани новини

16.12.2022 16:21

ГЕРБ и ДПС напуснаха срещата за втория мандат, Възраждане въобще не дойде (Видео)

Видян 1185 пъти | Коментари 1
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Всички парламентарни групи, освен „Възраждане“, се срещнаха с „Продължаваме промяната“ за предварителни разговори в Народното събрание, преди формацията да получи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство.


Ръководството на ПП и кандидатът им за премиер Николай Денков разговаряха с шестте политически сили в парламента, като срещата приключи малко преди 13 часа.


Нападки от ГЕРБ и ДПС, смъмряне от БСП, приятелски тон от "Демократична България" и обща заявка за "добро начало" от "Български възход". Това е равносметката от срещата. ГЕРБ и ДПС дойдоха, но си тръгнаха, след като изразиха недоволството си най-общо от партията на Кирил Петков и Асен Василев и управлението ѝ.


От срещата се разбра, че ще последват още. Според Денков "вратата е отворена" и за партиите, които напуснаха разговора. Заяви и че очаква предложенията на БСП и "Български възход" за допълване на приоритетите. Думи за подкрепа на правителство не бяха разменени, но се очерта, че в края на срещите на "Продължаваме промяната" може да се оформи декларация, предаде Дневник.


Идеята е тя да бъде своеобразен тест, преди евентуално гласуване на кабинет "Денков", кои приоритети на "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще срещнат подкрепа в пленарната зала. Дори и в крайна сметка да се окаже, че правителство с мандат на партията на Петков и Василев получава подкрепата на БСП, "Демократична България" и "Български възход", гласовете са недостатъчни. Общо четирите партии имат едва 109 депутати, с подкрепа от изключения от парламентарната група на БСП Явор Божанков се събират 110 гласа. Правителство се избира с обикновено мнозинство, или половината плюс един. Тоест, трябват поне 121 гласа "за", ако всички 240 депутати са се регистрирали и гласуват.


Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова атакува "Продължаваме промяната" и Николай Денков, че поставя като приоритет теми от дневния ред на партията на Бойко Борисов, като влизане в Шенген и еврозоната, но не е подкрепила мандата на ГЕРБ с кандидат-премиер Николай Габровски.
Атанасова посочи, че разговорът е закъснял, а между двете партии "са изгорени много мостове". Определи Денков като "кукла на конци" на съпредседателите на "Продължаваме промяната" Кирил Петков и Асен Василев.


ГЕРБ възнегодува от изказвания на Денков пред медии, че вижда Петков и Василев като част от правителството, което ще предложи. "Хора, които през последните осем месеца доказаха, че не могат да се справят на върха на изпълнителната власт, не могат да бъдат отново номинация в правителство, за което се търси консенсус", смята Десислава Атанасова.


От ДПС поставиха въпроса за гражданството на Кирил Петков и попитаха Денков каква е личната му оценка на решението на Конституционния съд, а именно, че Петков в нарушение на основния закон е бил начело на държавата. Лидерът на движението Мустафа Карадайъ попита и за Бойко Рашков и незаконните арести под негово ръководство.


Денков заяви, че Кирил Петков е направил много лични саможертви и заслужава уважение. След което ДПС също напусна срещата.


БСП видяха разговори за съставяне на мнозинство, а не обсъждане на кабинет. Те останали изненадани от факта, че не виждат промените в Изборния кодекс сред приоритетите на „Продължаваме промяната“ и задълбочените разговори по темата, за които те настояваха.


От „Демократична България“ видяха сериозен опит за диалог, а в лицето на Денков и шанс за съставяне на правителство. Дясната коалиция поиска политическа декларация с приоритети, около която да се търси обединение.


От „Български възход“ също смятат, че трябва да се търси формула за съставяне на правителство и остават отворени за бъдещи разговори.


Накрая Николай Денков обобщи, че подхожда сериозно и макар неголям, шанс за правителство има.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 18.12.2022 07:07

    Нов вариант на хрантунтниците от Америка за България след като първият им се провали.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.