Свързани новини

10.09.2010 17:23

Георги Китов изловил брата на Никола Филчев в контрабанда

Видян 6352 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 4.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

15 000. Толкова са древните тракийски могили в България. Само около 2000 са разкопани от учените. Причината е ясна – пари държавата няма. Останалите 13 000 могили са в ръцете на иманярите. Стотици хиляди долари напускат всяка година България под формата на безценно и безвъзвратно загубено археологическо наследство. Вече 10 години търсачите на съкровища умело се изплъзват от законите.


Битка с иманярската мафия за сефте поведе покойният траколог Георги Китов. Починалият от инфаркт през 2008 г. доктор на историческите науки открито хвърли ръкавицата на безимените покровители на копачите.


Приживе Китов на няколко пъти признава, че е бил заплашван по телефона от иманяри. Те съветвали българския Индиана Джоунс да се откаже от войната срещу тях. В противен случай не отговаряли за действията си. Кита обаче бил категоричен – незаконното разкопаване на могили трябва да спре.


Това навлякло доста неприятности на археолога дори и едногодишна забрана да прави разкопки. Тя влиза в сила на 22 февруари 2005 година. Наложена е от Съвета за теренни проучвания към БАН, в който участват и чиновници от Министерство на културата. Изброените причини са шест. Китов ги оспорва всичките.


Едно от обвиненията е, че археологът е разкопал 3 могили повече в местността Ушите, отново край Старосел. Именно това е и основната причина Китов да се съмнява, че забраната е наложена заради иманярски интереси в региона. Той дори обявява, че зад нея може да стои братът на тогавашния гравен прокурор Никола Филчев – Ангел Борисов, контрабандист на антики. През 2004 г. самият Китов хванал Борисов в изнасяне на ценности, след което свидетелствал по делото. Братът на Филчев обаче се измъкнал само с лека осъдителна присъди.


Това не бил първият път, в който Борисов и групата му са разследвани. През декември 1997г. от прокуратурата му изпратили призовка като обвиняем по дело за създаване на международна организация за контрабандна търговия с исторически ценности. Случаят бил определен като особено тежък. Братът на Филчев обаче така и не се появил за разпит и от полицията не могли да го открият до 13 май следващата година, когато го арестували на граничен пункт Калотина, докато се опитвал да напусне страната. На беглеца била наложена мярка за неотклонение задържане под стража. След седмица обаче Софийска градска прокуратура отменила мярката без да посочи никави мотиви за решението си. Борисов си взел международния паспорт и моментално духнал зад граница.


През 2007г. името на иманяра отново се спрягало във връзка с открадните предмети от музея във Велико Търново. Говори се, че Борисов продава ценностите, част от които били открити от Китов, в електронния магазин ebay. В интернет той се представял като Силенос (гръцко божество от свитата на Дионисий) и заедно с друг българин – Пагане, продавал гръцки, римски и византийски монети. Нашенският Силенос имал и собствен сайт, който обаче бил закрит скоро след първите публикации. Там било отбелязано, че собственикът е в бизнеса от 1997 г. и имало снимка на антична маска, която много наподобявала на една от Китовите открития.


Прокълнато имане погубило археолога


Посветените в проучванията на Долината на тракийските царе знаят, че Георги Китов се готвеше да взриви една от най-големите археологически сензации по нашите земи. Какви ли тайни останаха недоизречени?


Хрониката на мистерията започва през есента на миналата година, когато в Казанлък пристига екипът на доц. д-р Явор Шопов, ръководител на Лабораторията по архео-геофизика на Софийския университет. Поводът – прословутата могила Голямата Косматка, и подозренията на професионалистите от казанлъшкия музей Искра, че Косматка не си е “казала” всичко и крие още неразгадани тайни. Тогава в действие влиза георадарът на доц. Шопов. Съоръжението е разработено от НАСА за сканиране на лунния грунд. След неколкодневна работа георадарът засича в недрата на Голяма Косматка кръгла камера, двойно по-голяма от вече откритата гробница на Севт Трети. Заключенията на Явор Шопов са, че до западната стена на камерата със Севтовото погребение се намира втора, неразкопана кръгла тракийска сграда с вътрешни колони. Но има и нещо по-различно - помещението този път е локализирано високо в горната част на Голяма Косматка, над тунела, който води до погребението на Севт Трети. Освен това радарът засича и наличието на масивна бронзова статуя и други предмети.


Изненадващо след направените сондажи Китов и хората му внезапно замлъкнаха. От половинчатите им изявления се разбра, че не са намерили нищо. И че ще продължат проучванията напролет. Каква е причината, никой не разбра. Друго обаче носят слуховете в Казанлък. Местни станали свидетели на засиленото полицейско присъствие по време на последните разкопки на Косматката, споделят, че Китов със сигурност е открил нещо значимо. От уста на уста в Града на розите се носи мълвата, че става дума за огромно количество турско злато във вид на монети от преди няколко века, за което всички твъдят, че било прокълнато.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Разговор между богаташ и новата му руса любовница:
- Миличка, трябва да ти призная нещо. Женен съм.
- Ох, така ме изплаши! Помислих, че яхтата не е твоя…

към хороскоп хороскоп

водолей