02.08.2022 16:08

Газ само за Топлофикция-СФ: АИКБ

Видян 3808 пъти | Коментари 2
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

"Имаме осигурен газ за последното тримесечие на годината само за Топлофикация София и за никой друг. Това значи, че 250 000 работници и семействата им остават без доход и още толкова с рязко влошено икономическо състояние", каза Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал в България (#АИКБ), в интервю за бТВ. Работодателските организации са попитали с отворено писмо от 27 юли какво следва, но не са получили адекватен отговор:



„Получихме неясни обяснения за някакви 7 танкера, които впоследствие се оказаха 3 до края на годината, но за сметка на това този газ не може да стигне до България, защото нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да пристигне газ. Даже и този газ да стигне до България, той не решава проблема, защото осигурява по-малко от половината от недостига, а той е 73% от потреблението", каза Велев. Ако договореният втечнен газ все пак стигне до тук, тъй като няма трасета, по които да стигне, ще бъде с 1/3 по-скъп от газа, от който сме се отказали по дългосрочния договор с Газпром", посочи Велев.



„Ние сме по-големи украинци от украинците, които потребяват и транзитират руски газ. Ние сме по-големи европейците от французите, германците, австрийците и италианците, които използват по дългосрочните си договори руски газ. Ние се отказваме от по-евтиния с минимум 1/3 руски газ и търсим втечнен, който не можем да докараме до газопреносната мрежа на страната", коментира председателят на АИКБ. Изходът според него е един - незабавно възобновяване на доставките по договора с Газпром Експорт. „Този газ е по-евтин от всичкия алтернативен, който можем да намерим извън азерския, минимум с 1/3. А газохранилището ни в Чирен е най-празното в Европа, въпреки че е с минимални размери спрямо потреблението", посочи още той.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 002 Anonimen 02.08.2022 20:52

    защото дебилите са 98% и те управляват - според старо английско проучвяне от началото на 20 век, 2 -та процента ги бутат на кладата понеже знаят много и пречат

  • 001 сър пичук 02.08.2022 18:35

    Газ за индустрията, топлофекация може и на мазут една зима да изкара.

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

риби