Когато най-богатият човек в Източна Европа загива при катастрофа с хеликоптер, почти никой не знае името на съпругата му, съобщава economic.bg. Почти три години по-късно това вече не е така. Рената Келнер вече е синоним на семейния бизнес – базираната в Прага империя в областта на телекомуникациите, медиите, финансовите услуги и електронната търговия, в която работят 61 000 души и която оперира в 25 държави. И от която са част българският мобилен оператор Yettel и медийната група около bTV.

Свързани новини

10.02.2024 07:02

Г-жа Келнер продава бТВ и Yettel, а има €43млрд.

Видян 13014 пъти | Коментари 0
Гласували 2 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Когато най-богатият човек в Източна Европа загива при катастрофа с хеликоптер, почти никой не знае името на съпругата му, съобщава economic.bg. Почти три години по-късно това вече не е така. Рената Келнер вече е синоним на семейния бизнес – базираната в Прага империя в областта на телекомуникациите, медиите, финансовите услуги и електронната търговия, в която работят 61 000 души и която оперира в 25 държави. И от която са част българският мобилен оператор Yettel и медийната група около bTV.

С активите си на стойност 43 млрд. долара PPF се превърна в един от основните победители в посткомунистическия преход в Чешката република – успех, който покойният съпруг на Келнер Петр Келнер използва за разширяването на дейността си на бързо развиващите се пазари в Русия и Китай. Но с нахлуването на Путин в Украйна много компании, включително PPF, сега дават приоритет на по-близките до дома локации.

„Първият приоритет беше да осигурим стабилността на PPF, а след това да започнем да развиваме бизнеса отново“, коментира пред Bloomberg последните няколко години Келнер. В комуникация с медията тя споделя за трудния период след внезапната смърт на съпруга ѝ, когато е трябвало да се запознае със сложните операции на компанията.

    Осъзнах, че PPF е нещо лично за мен и че моята задача е да подготвя децата ни, така че един ден те самите да имат възможност да поемат ръководството на групата.“

Откакто поема контрола, 56-годишната жена слага своя отпечатък върху компанията. Тя предприе сериозното отдалечаване от Азия – някога основен източник на приходи – и пренасочи вниманието си обратно към западните пазари. Тя избра нов главен изпълнителен директор и се раздели с някои от близките съюзници на покойния си съпруг. Прехвърли компанията под пълна семейна собственост, като изкупи дяловете на двама миноритарни акционери, а след това назначи себе си и трите си дъщери в борда на нова холдингова компания, в която се намират всички техни активи.

Понастоящем най-богатата жена в региона, чието нетно състояние се оценява на около 11.8 млрд. долара според индекса на милиардерите на Bloomberg, Келнер отделя все повече време за вземане на ключови инвестиционни решения. Тя посочва тясното си сътрудничество с главния изпълнителен директор на PPF Иржи Шмейц, един от бившите инвестиционни партньори на Келнер, като основен фактор в нейния подход.

    Ако ситуацията го изисква, ние сме в състояние да вземем решения за сделки само за един уикенд“, казва тя. „В PPF се гордеем с това, че реагираме много гъвкаво на инвестиционните възможности.“

Под ръководството на Келнер PPF финализира няколко големи сделки, включително съгласието за продажба на контролния пакет акции в телекомуникационни операции в Източна и Централна Европа на стойност 2.15 млрд. евро на Emirates Telecommunications Group Co. от Абу Даби (б.а. – в това число и „Йеттел България“).

Подразделението за потребителско финансиране на компанията, Home Credit Group BV, също се съгласи през 2022 г. да продаде бизнеса си във Филипините и Индонезия в сделки на стойност около 615 млн. евро (669 млн. долара).

Това спомогна за повишаване на рентабилността на PPF до нивата отпреди пандемията, като през 2023 г. нетната печалба за първото полугодие възлезе на 709 млн. евро. Това е в сравнение със загубата от 406 млн. евро за предходната година, дължаща се най-вече на скъпоструващото изтегляне от Русия.

Въпреки че все още няма точен график за пълното излизане от Азия, „основният фокус на нашия бизнес се премести на запад през последните три години“, коментира Келнер.

С допълнителни парични средства в наличност и по-високи лихвени проценти, които натежават върху оценките на частните и публично търгуваните активи, PPF проучва Европа за нови цели за придобиване. Най-голямата й покупка досега е придобиването на дял в InPost SA, полска компания за електронна търговия, която управлява шкафове за доставки на самообслужване, и в германския телевизионен оператор ProSiebenSat.1 Media SE.

Подобно на покойния си съпруг, Келнер не се изявява публично и строго пази личния живот на семейството си. Тя не би разкрила конкретни инвестиционни цели, които компанията ѝ проучва. Както става ясно от коментарите ѝ



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

телец