Урсула фон дер Лайен няма да се кандидатира в Германия за място в Европейския парламент на изборите за Европейски парламент през следващата година, но въпреки това може да стане водещ кандидат на дясноцентристката партия за втори мандат като председател на Европейската комисия.

Свързани новини

15.09.2023 09:50

Фон дер Лайен няма да се кандидатира за евродепутат при опит за втори мандат

Видян 874 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Урсула фон дер Лайен няма да се кандидатира в Германия за място в Европейския парламент на изборите за Европейски парламент през следващата година, но въпреки това може да стане водещ кандидат на дясноцентристката партия за втори мандат като председател на Европейската комисия, пише Политко.

Според трима служители на ХДС немският политик е съобщила на местния клон на Християндемократическия съюз (ХДС) в провинция Долна Саксония, че не желае да получи място в регионалната кандидатска листа за изборите за Европейски парламент, които ще се проведат през юни следващата година.

Изборите за Европейски парламент се провеждат във всички 27 държави - членки на Европейския съюз, и решават кои партии - и съответно кои лица в тях - ще заемат ключови позиции в европейските институции. Понастоящем в проучванията на общественото мнение води общоконтиненталната Европейска народна партия (ЕНП).


Германският дясноцентристки ХДС, който на ниво ЕС е свързан с ЕНП, номинира своите кандидати за Европейския парламент чрез местни избори. Това означава, че фон дер Лайен теоретично ще трябва да се кандидатира в листата на ХДС в Долна Саксония, за да бъде избрана за член на ЕП като член на ЕНП, като в същото време е водещ кандидат на ЕНП или Spitzenkandidat.


Въпреки това тримата служители на ХДС, на които бе предоставена анонимност, за да говорят свободно за вътрешнопартийната динамика, заявиха пред "Политико", че на фон дер Лайен няма да се наложи да прави заявка за участие в изборите, за да стане шпиценкандидат на ЕНП.

По-рано тази година двама служители, свързани с германските консерватори, които също получиха анонимност, заявиха пред POLITICO на среща в Мюнхен, че очакват фон дер Лайен да трябва да премине през мъките на кандидатурата за депутат в Долна Саксония, за да получи печата на демократичната легитимност и да получи номинацията на ЕНП за неин водещ кандидат. Тези служители не отговориха на запитванията за коментар в четвъртък.

Въпросът за демократичната легитимност е особено чувствителен за някои консерватори, като се има предвид, че фон дер Лайен беше избрана от европейските лидери вместо водещия кандидат на ЕНП по това време Манфред Вебер за председател на Комисията през 2019 г.

В сряда германското издание Niedersachsen Rundblick първо съобщи, че фон дер Лайен няма да се кандидатира като член на Европейския парламент, "но въпреки това трябва да стане Spitzenkandidat", без да посочва източник на тази информация.

Речта на фон дер Лайен за състоянието на Съюза в сряда се възприемаше като опит за засаждане на семената на кандидатурата ѝ за преизбиране, въпреки че тя не е обявила официално кандидатурата си.


Един от тримата представители на ХДС заяви пред POLITICO, че не се счита за технически необходимо фон дер Лайен да премине през гласуване за позиция на законодател на ЕС. "Реално погледнато, ако тя се кандидатира за преизбиране за председател на Комисията, няма да изкара и минута като член на Европейския парламент", каза служителят.

Служител на Комисията, близък до фон дер Лайен, отказа да коментира очевидното ѝ решение да не се кандидатира за ЕП. Запитан за евентуалния ѝ план да се кандидатира като водещ кандидат на ЕНП, служителят заяви, че "председателят не е взел решение".

Очаква се ЕНП да реши кой ще бъде нейният водещ кандидат до началото на следващата година. Ако фон дер Лайен бъде номинирана, тя ще заеме важно място в кампанията на партията, въпреки че няма да фигурира в нито една бюлетина.


Системата на шпиценкандидатите беше създадена през 2014 г. в опит да се демократизират изборите в ЕС, като се даде възможност на европейските политически партии да представят публично основните си кандидати за ключови постове като председател на Комисията. Въпреки това в крайна сметка държавните и правителствените ръководители на ЕС в Европейския съвет продължават да избират кого искат за този пост - както направиха през 2019 г.


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

към хороскоп хороскоп

дева