Фискалният резерв на България е на критично ниско ниво, незапомнено през последните 20 години – 4 757 675 000 лв. при абсолютно дъно от 4,5 млрд. лв., сочат данните от официалния баланс на Управление Емисионно на БНБ
01/03

Свързани новини

18.04.2022 09:23

Фискалният резерв - на дъното: 4,257 млрд.лв. срив за 1,5 мес., плюс 1,5 млрд.лв. нови заеми и 1,2 млрд.лв. от НЕК – общо 7 млрд.лв. потрошени извън бюджетните харчове, няма обяснение за 2/3 от тях

Видян 2405 пъти | Коментари 1
Гласували 2 рейтинг: 3.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна


Фискалният резерв на България е на критично ниско ниво, незапомнено през последните 20 години – 4 757 675 000 лв. при абсолютно дъно от 4,5 млрд. лв., сочат данните от официалния баланс на Управление Емисионно на БНБ.


 


Още по-страшното е, че той е стопен с невероятните 4 256 545 000 лв. само за времето от 25 февруари до 8 април. Това число е повече от целия бюджет за образование на страната за година или бюджетите за МВР и отбрана, взети заедно.




При това трябва да се има предвид, че заедно с тези изгребани повече от 4 и четвърт милиарда лева, Кабинетът на Промяната е взел през този период нови държавни заеми за 1,5 млрд. лв. И е принудил Националната електрическа компания година и 9 месеца по-рано да погаси 1,2 млрд. лв. към хазната.




Тоест, за месец и половина, извън разходите по бюджета на страната, са похарчени 7 000 000 000 лв. отгоре и изобщо не е ясно за какво са отишли две – трети от тези огромни пари! Погасеният в същото време в края на март държавен дълг е едва 1.275 млрд. евро (2.5 млрд. лева). За 4,5 млрд. не е ясно за какво са похарчени.


 




При положение, че в същото време – естествено, заради инфлацията, кабинетът рапортува и за повишени приходи от данъци.




От простата математика на официалните данни излиза, че в държавата пари няма, но и няма как това да се обясни.




Особено истерично е източването на пари от НЕК, осъществено от финансовото министерство.




На 15-и април Националната електрическа компания предсрочно погаси 1,2 млрд. лева заем към МФ (Министерство на финансите), дължим към 31.12.2023 г. „Благодарение на усилията на екипа в Министерството на енергетиката, за пореден път през последните месеци успяваме да подпомогнем държавния бюджет.


 


Важно е за всички да разберат, че компенсациите за високите цени на енергията за месец март, а и за месец април, ще бъдат осигурени от държавните енергийни дружества. Важно всички да си спомнят, че цената на електроенргията за всички нас, като битови потребители, не беше променена през последните месеци и остава най – ниската в целия ЕС.


 


Ако не бе таза важна финансова подкрепа от ресора на Министерството на енергетиката, държавният бюджет можеше да изпадне в затруднение да посрещне предстоящите плащания.


 


Разбира се, всичките тези средства имат и алтернативно използване, а именно реинвестиции в енергетиката като рехабилитация на държавните дружества, стартиране изграждането на нови мощности, включително нови ядрени блокове. Но! Стабилността на държавните финанси е приоритет на Министерство на енергетиката”, съобщи зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов.


 


Той допълни, присъединявайки се към загрижеността на своя колега и приятел от ИТН Любомир Каримански:



„Фискалният резерв (парите на правителството) към 08.04.2022 г. бе в размер на 4,7 млрд. лева. Важно е да припомним, че във фискалния резерв се съхраняват и следните средства : около 4 млрд. лева от т.н. сребърен фонд (за нашите пенсии), около 3 млрд. лева за енергийни фондове (вкл. за отработеното ядрено гориво), около 3 млрд. лева на различни национални фондове и около 0,3 млрд. лева за учителския пенсионен фонд.


 


Общо стойността на различните фондове в структурата на фискалния резерв е около и малко над 10 млрд. лева. Сами може да пресметнете разликата от около 5 млрд. лева. Какво е наложило и за какво са били разходвани толкова много средства от фискалния резерв всички ние се надяваме да ни бъде прозрачно представено”.



Илиян Костадинов


 


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 001 Anonimen 18.04.2022 12:47

    Чуждестранните гастрольори не се шегуват и играят на едро и ва банк, защото усещат, че времето им свършва. Те от милионери ще се направят милиардери с парите на българския народ, който е странно как оцелява в тази галопираща инфлация и със замразени доходи, макар и те най-ниски и унизително малки за ЕС държава. Както се казва на чужд гръб и 100 тояги са малко!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 05 май 21:00ч.

Специален отдел Q: Писмо в бутилка

Режисьор: Ханс Петер Моланд
В ролите: Фарес Фарес Assad Николай Ли Карл Мьорк Джохан Луис Шмид Роуз Кнудсен Пол Свер Хаген Джоханъс

виц на деня


Горещ юлски следобед.

Държавен служител пуши бавно цигара пред учреждението.
Към него се приближава друг държавен служител и иска огънче.

Държавният служител му подава запалката и пита: „И ти ли не можеш да спиш?“

към хороскоп хороскоп

лъв