Асен Василев представя бюджета за 2023 г.

Свързани новини

28.06.2023 09:21

ФинМин представи бюджета за 2023 г. (Видео)

Видян 968 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Предлагаме проект на бюджет с дефицит от 3%, дефицитът на касова основа ще е 2,5% - очакваме второ плащане по Плана за възстановяване и развитие. Запазена е макрорамката на бюджета, предложена от служебния кабинет. Предвижда се растеж на БВП от 1,8%. За 2024 и 2025 г. растежът се увеличава до малко над 3%”. Средногодишната инфлация за т.г. е 8,7% и се очаква за идните две години да спадне до 3-4%". Това заяви финансовият министър Асен Василев при представяне на проектобюджета за настоящата 2023 г.


По думите му е запазена рамката на данъчните ставки. "Единствено възстановяваме данъчната ставка на газа от 20%”, каза Василев. Мотивът е, че цените на горивата спаднаха след успокояване на международните пазари.


Той увери, че е осигурено увеличението на пенсиите по Швейцарското правило – 12% от 1 юли т.г. „Запазва се политиката за учителските заплати да са 125% от средната работна заплата. Тази политика се прилага от 1 януари”, каза министърът и допълни, че са запазени средствата по всички социални програми.


Има увеличение на социалните плащания с оглед инфлацията. Осигурени са 111 млн. лв. повече заради новата линия за бедност от 504 лв. за т.г. Увеличени са средствата по програмите за лична помощ, по Закона за социалното подпомагане, за личната помощ и по Закона за семейните помощи за деца, както и парите за първокласниците, увери финансовият министър.


По думите му в бюджета за т.г. има достатъчно пари за здравна профилактика. „Разчетени са достатъчно средства за болнична помощ, за да могат всички болници да достигнат минималните работни заплати, които бяха договорени м.г. от 1500 лв. за медицинска сестра и 2000 лв. за лекар”, каза финансовият министър.


Увеличение има и на парите за отбраната – „малко повече от изискуемия от Стратегията за отбрана процент – 1,88% и 2% за следващите две години”.


През 2021 г. дългът към БВП е бил 22,5%, в края на миналата година е 21, 8%, а в края на 2023 г. е предвидено да бъде 22%. Тоест там нямаме съществени изменения, коментира още финансовият министър.





Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Жената по природа е много добра, може да прости на един мъж дори и да не е виновен...

към хороскоп хороскоп

лъв