Свързани новини

13.10.2014 12:15

Финландия вече не е с топ кредитен рейтинг

Видян 1145 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Standard & Poor's (S&P) понижи с една степен дългосрочния кредитен рейтинг на Финландия до "АА+" от "ААА". По този начин вече само две от страните членки на еврозоната притежават най-висок кредитен рейтинг - Германия и Люксембург, пише money.bg.


Според агенцията БВП на Финландия все още не успява да се върне към нивата на растеж от 2008-а година (отпреди глобалната финансова икономическа криза) след свиване на износа в резултат на кризата в еврозоната, проблемите във финландските сектори за производство на мобилни телефони и в хартиената промишленост и вследствие на кризата около Украйна. Очаква се през настоящата година икономиката на скандинавската държава да се свие за трета поредна година и да отбележи слаб растеж през 2015-а година.


„Понижението на кредитния рейтинг отразява нашето мнение, че финландската икономика рискува да преживее продължителна стагнация заради застаряването на населението и намаляване на работната сила, по-слабото външно търсене, загуба на дял в световния пазар на ключовия сектор на информационните технологии, структурно съкращаване на значението на сектора на горското стопанство и относително негъвкавия пазара на труда", се посочва в доклада на "Стандард енд Пуърс".


Това е първата от трите водещи кредитни агенции, която отменя топ "ААА" кредитния рейтинг на Финландия.


„Това е неприятно решение, но не и неочаквано или драматично. Перспективите пред нашия икономически растеж се влошиха. Причините са ясно и ние вече предприехме мерки за тяхното адресиране", заяви финландският финансов министър Анти Рине.


В същото време "Стандард енд Пуърс" понижи до негативни от стабилни перспективите пред "АА" кредитният рейтинг на Франция. Агенцията посочи, че „негативните перспективи показват нашето становище, че солидното възстановяване на френската икономика може да се окаже трудно постижимо и че публичните финанси на Франция могат да се влоши след 2014-а година."


Бюджетната позиция на френското правителство се влошава с оглед ограничените номинални и реални перспективи за икономически растеж на Франция, смятат от "Стандард енд Пуърс".


Кредитната агенция също така понижи своите прогнози за усреднения реален френски икономически растеж до 1,2% през периода 2014-а/2017-а година от предишна прогноза за осреднен растеж на БВП с 1,5%.


В резултат на предприетите от "Стандарт енд Пуърс" негативни промени в рейтинговата оценка на Финландия и на Франция, агенцията понижи до негативни от стабилни и перспективите пред кредитния рейтинг на Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF фонда).



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв