С положителни температури ще започне месец февруари

Свързани новини

01.02.2024 12:23

Февруари започва с високи температури, до 18-20 градуса

Видян 376 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

С положителни температури ще започне месец февруари. Първото десетдневие ще бъде с температури над климатичните норми, въпреки отрицателните температури, с които се събудихме в първия ден на месеца, каза в предаването "Точно днес" на Радио Пловдив синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева.  

"Със сигурност зимата не си е отишла, тя ще ни напомни два пъти за себе си", допълни тя. По думите ѝ това, което е най-характерно за месеца, е повишена динамика на атмосферата, което е причина за температурните разлики.

Най-високите температури през февруари между 15 и 20 градуса, като най-голяма е вероятността това да се случи това през първото десетдневие. Най-ниските температури ще са между минус 12 и минус 7 градуса.

Тя напомни, че януари и февруари са едни от най-студените месеци в нашата страна, така че ниските температури са обичайни. Според нея анализите показват, че температурите през януари са били с 1 до 4 градуса над климатичните норми и добави, че тази тенденция за по-топло време спрямо климата ще се запази и през февруари, въпреки че няма да липсват, особено през второто и третото десетдневие, обстановки със студено нахлуване и валежи от дъжд и сняг.

Първото десетдневие на месеца ще бъде с температури над климатичните норми и стойностите ще достигат 17-18 градуса, а като цяло най-високите температури, очаквани през февруари ще бъдат между 15 и 20 градуса. Две бързи атмосферни смущения ще преминават през първото десетдневие. Едното ще започне още утре (петък), а следващото ще е около 8 февруари. Те ще са съпроводени с усилване на вятъра, на места ще има и валежи, предимно от дъжд. След преминаването на този бърз атмосферен фронт, с изясняване и стихване на вятъра той ще бъде последван от краткотрайно понижение на температурите. Дневните температури през почивните дни отново бързо ще се повишат и само сутрешните температури ще са по-ниски и то в събота.

Следващото атмосферно смущение ще бъде към края на второто десетдневие. В първите дни на втората десетдневка обаче има повишена вероятност за повече валежи и застудяване, като дъждът в много райони ще преминава в сняг. След това до края на периода времето ще бъде променливо, но вероятността за валежи намалява, а температурите ще се повишат. В равнинната част на страната ще има условия и за сутрешни мъгли.

Месецът ще завърши с малко по-динамично време. В края на второто и началото третото десетдневие отново се създават условия за валежи, тогава ще е и второто студено нахлуване, отново с валежи от сняг в по-голямата част от страната. След преминаването му, ще има разкъсване на облачността, подобрение на времето, но тогава минималните температури ще са най-близки до обичайните през февруари – минус 12 до минус 7 градуса.

В планините при всички смущения, които ще преминат, ще бъдат със сняг, т.е. там снежната покривка ще се увеличава. Според синоптика това е нормално за февруари в нашата страна, но в равнинната част от страната няма да има трайна снежна покривка.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Млада семейна двойка е на излет в планината. Седнали са на тревата и си припомнят годините, в които още не са били женени. До тях си играе шестгодишният им син.

- Помниш ли, мила, на това място сме идвали преди седем години и точно тук правихме любов…

- Аз къде бях по това време, татко? – прекъсва го детето.

- Как да ти кажа, моето момче, на идване те носех аз, на връщане – майка ти!

към хороскоп хороскоп

стрелец