Свързани новини

12.09.2012 16:47

Фандъкова: Ски сезонът за тази зима е гарантиран

Видян 1469 пъти | Коментари 0
Гласували 1 рейтинг: 5.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Ски сезонът за тази зима е гарантиран, обяви кметът на София Йорданка Фандъкова след среща с представители на “Витоша ски“ и екип от министри.


На срещата присъстваха министърът на околната среда и водите Нона Караджова, министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов и заместник-изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ Красимир Каменов, предаде БТА.


По думите на Фандъкова до края на октомври е срокът, в който трябва да бъде сключен договор за наем на съществуващите в плана за управление на Витоша писти, които ще могат да се използват от софиянци, така че през ноември да се направи разчистването и да се подготви сезона.


Министър Караджова заяви, че няма никакъв проблем от гледна точка на плана за управление на парк Витоша пистите да се ползват, да бъдат обработвани и съответно съоръженията да бъдат пуснати. Тя подчерта, че няма никакъв конфликт със Закона за защитените територии, с плана за управление на парк "Витоша", както и със зоните "Натура".


Договорът за отдаване под наем ще бъде сключен само за зимния сезон, каза Красимир Каменов. Търсим вариант за дългосрочно решаване на проблема, а не да се подписва всяка година отделен договор, увери той. По думите на Радослав Пеев от "Витоша ски" всички могат да са доволни, защото сезон ще има. Засега е намерено решение да могат да се обработват пистите този сезон.


За дългосрочната обработка с подмяна на лифтове процедурата ще отнеме доста дълго време. За да може да има сезон тази година, се преминава към план за отдаване под наем. Спрямо кадастъра сега има само две писти, каза Мирослав Найденов и допълни, че ще разпореди в най-кратък срок да бъдат нанесени и останалите писти в кадастъра, след което ще започне процедура за отдаване под наем в срок до една година.


Два лифта на Витоша бяха пуснати на 1 август, след като не работиха близо осем месеца.


Фирмата "Витоша ски" планираше застрояване на нови лифтове и писти над София. Срещу плана за разширение на ски зона “Алеко” бяха внесени много жалби, екооценката на проекта бе отменена от екоминистерството. В резултат “Витоша ски” затвори окончателно за миналия зимен сезон лифтовете в планината и настояха за законови промени, които да им разрешат ново строителство и ползване на старите писти без наем.


В края на юли парламентът прие промени в Закона за горите, които дават възможност съществуващи ски лифтове и влекове без документи да могат да се узаконят и модернизират със строително разрешително, което ще важи до 20 г. Няма да е необходимо земята под съоръженията да се вади от горския фонд.




Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Тя го вижда да си стяга куфарите и пита:

- Какво значи това?

Той:

- В Южните морета има един остров, където мъжът като прави секс с жена, му дават 25 евро.

Тя:

- Ха, тогава и аз ще дойда, да те видя как ще изкараш с 25 евро на месец!

 

 

към хороскоп хороскоп

лъв