Свързани новини

08.06.2009 12:15

Европа - големият губещ от изборите

Видян 1857 пъти | Коментари 0
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европeйската народна партия спечели изборите за нов ЕП. Но истинският победител са негласувалите. Очевидно политиците не са успели да си свършат добре работата, а проблемите остават многопластови, твърди Бернд Рийгерт.


Европа гласува, но половината от европейските избиратели не си направиха труда да се разходят до урните, а изибрателната активност отбеляза нови рекордно ниски стойности. В Източна Европа например в гласуването вчера участва едва всеки пети избирател. А това е срамно. Толкова слаб ангажимент за избора на единствената пряко избирана демократична институция в ЕС е направо плашещ.
Наднационалният парламент на 27 европейски страни е световен уникат. И тъкмо този уникален шанс изглежда се оказва безразличен на европейците. Вината за тяхната пасивност обаче не е само на самите избиратели, а и на европейските политици. Така например преди избори продължават да се водят 27 отделни национални предизборни кампании и почти няма общоевропейски предизборен дебат. У дома политиците сочат с пръст онези в Брюксел, макар и те да носят отговорността за решенията на европейските институции. Най-тежко обаче остава положението в новите източноевропейски демокрации. Там изглежда още не е осъзнато, колко важен за всички обществени сфери е всъщност Европейският парламент. Като цяло се затвърди тенденцията на общоевропейски избори в Източна Европа избирателите да наказват управляващите партии. С някои малки изключения. Такива са например победата на консервативните и гражданските партии, затвърждаването на социалистите като втора политическа сила в Европа, а либералите отново са трета по големина фракция. В някои страни противниците на Европа и десните радикали дават заявка за присъствие, но в Европейския парламент те отново ще останат незабележими. И дори да успеят да съставят отделна фракция, тяхното влияние ще си остане незначително.
Радостен от резултатите от вота трябва да е шефът на Европейската комисия Жозе Барозу. Консерваторът може да остане още 5 години на поста, тъй като по правило шефът на комисията се излъчва от най-голямата фракция в ЕП. Не по-различни тенденции се откроиха в най-голямата страна-членка на ЕС - Германия. Общата картина се определя от националните теми. Всички партии - консерваторите, левите, либералите и зелените видяха в европейския вот тест за предстоящите парламентарни избори през септември. Единствено истинските губещи - социалдемократите - не виждат връзка между гласуването вчера и това през септември. Обичайната реторика след подобни избори. Със сигурност обаче необичайно ниската избирателна активност ще затрудни много всякакви прогнози за изборите за Бундестаг. Сигурно е само това, че губещият от тези избори се оказа Европа. Защото твърде малко избиратели проявяват интерес към европейската политика. Информацията е а Агенция БГНЕС.



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

Няма коментари към тази новина !

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

Във Фейсбук:


 

- Здравейте група! Пия билката шафран, но не знам за какво помага


 

Коментар:


 

- И аз пия ракия - без да знам за какво помага...от 36 години, най-редовно без да пропускам вечер...

към хороскоп хороскоп

козирог