В заключенията се предвижда доброволно съвместно закупуване на газ между страните-членки, като те ще бъдат задължени да напълнят най-малко 15 на сто от своите национални  запаси за следващата зима

Свързани новини

21.10.2022 09:30

Евролидерите искат "динамичен ценови коридор" за сделките с газ

Видян 1147 пъти | Коментари 3
Гласували 0 рейтинг: 0.0000
много слаба слаба добра много добра страхотна

Европейските лидери приеха заключения, в които настояват Комисията и Съветът на ЕС да проучат възможностите за налагане на временен динамичен ценови коридор за сделките с природен газ, както на временна рамка на Общността за ограничаване на цената на газа, който се използва за производство на електричество, предаде БНР.

Заключенията бяха приети късно през нощта, след като в текста бяха вмъкнати гаранции за решимост на лидерите да работят за запазването на Общия пазар. Текстът бе внесен допълнително като упрек към Германия, която наля 200 млрд. евро в икономиката си за стабилизиране на високите енергийни цени. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел подчерта:

„Има силна решимост, която се споделя единодушно в писмените заключения, да действаме заедно като европейци за постигане на три цели - намаляване на цените, гарантиране сигурността на доставките и да продължим да работим за намаляване на потреблението“.

В заключенията се предвижда доброволно съвместно закупуване на газ между страните-членки, като те ще бъдат задължени да напълнят най-малко 15 на сто от своите национални  запаси за следващата зима. Пълноценно трябва да бъде използвана и енергийната платформа на ЕС, която е отворена и за Западните Балкани. По повод индекса за ценообразуване на газа, т. нар. TTF, председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отбеляза:

„Знаем, че TTF отразява предимно газа по тръби. Тъй като виждаме, че пазарът се пренасочва и в него навлиза все повече втечнен газ, то той вече не отразява истинското положение там. Затова ще развием допълнителен нов индекс, който ще взема предвид по-добре ситуацията с цените на втечнения газ. Междувременно ще създадем и корекционен пазарен механизъм именно, за да ограничим случаите на прекомерно високи цени на газа“.

Комисията ще вземе решение на заседанието си в четвъртък за продължаването и адаптирането на временната рамка за държавната помощ при кризи, приета по време на пандемията. В помощ на уязвимите домакинства и малките и средни предприятия ще бъдат предоставени до 40 млрд. евро от средствата, които все още са налични от предишния 7-годишен бюджетен период на ЕС.


 



Добави в:
Svejo.net svejo.net
Facebook facebook.com

19min.bg си запазва правото да изтрива коментари, които не спазват добрия тон.

Толерира се използването на кирилица.

  • 003 Anonimen 22.10.2022 23:25

    Тази супер корумпирана глобалистка за каквото и да я подхванат все към затвора ще я заведе, ама Кьовеши има ли смелост или е като нашия завладян нищоправещ каскет?!

  • 002 От свинята лебед не става 21.10.2022 10:59

    Тези са по-нищо не правещи от боклуците в нашия парламент. За да се запази визията на Еврейско Нацисткия Съюз е необходимо екстрено: 90 % процента от чиновниците там да бъдат накарани да ходят да работят нещо човешко, а на останалите заплатите да бъдат редуцирани с един порядък. От какъв зор някакво си Уруспията Урсула фон дер Лайен, ще взема 50 бона на месец в евро и още толкова безотчетни и ще дрънка глупости за солидарност в кризата и т.н. тинтири-минтири !!! Като са солидарни, да си оставят по една средна за ЕС заплата и останалото да го дават във фонда за солидарност. Минимум докато си оправят всички забъркани от тях каши.

  • 001 евроталибани 21.10.2022 10:45

    Първо да минат един психотест и такъв за дрога и алкохол!!!

RSS

Най-нови

реклама

към тв програма тв програма

бТВ Синема 28 април 21:00ч.

Специален отдел Q: Ловци на фазани

Режисьор: Микел Норгард
В ролите: Николай Лий Коос, Фарес Фарес, Пилу Асбек, Давид Денсик, Даника Чу

виц на деня

По улицата върви блондинка. Едната и гърда изскочила от блузата. Всички ахкат и охкат, и само един полицай намира в себе си мъжество да й каже:

- Госпожо, защо сте в такъв вид на обществено място!?

Тя си поглежда гърдата и възкликва:

- Ужас! Забравила съм си детето в автобуса!

към хороскоп хороскоп

овен

Сякаш служебните дела са поели властта над живота ви днес. Разбира се, важно е да свършите всичко и то по най-добрия възможен начин, както само вие можете, но не забравяйте и другите области на живота. А те могат да са много, много вълнуващи. Не се страхувайте да се срещнете с вътрешната си същност, това може само да ви направи по-силни и по-цялостни.